Abbas: İsrail Gazze'nin ardından Batı Şeria'ya yönelecek

Abbas: İsrail Gazze'nin ardından Batı Şeria'ya yönelecek

Abbas, "İsrail bu saldırıyı fırsat bilerek Hamas'tan intikam alma bahanesiyle orantısız bir şekilde misilleme yaptı" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in 7 Ekim'deki Hamas saldırısını fırsat bilerek Gazzelilerin canına kastettiğini söyledi ve ABD'den Refah işgali yaklaşırken İsrail'i “saldırılarını durdurmaya" çağırmasını istedi.

Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) özel toplantısında konuşan Abbas, başta İsrail'in müttefiki ABD olmak üzere küresel güçleri "İsrail'in suç işlemesini engellemeye" çağırdı.

Abbas, “-Refah’a yönelik- küçük bir saldırı herkesin Filistin'i terk etmek zorunda kalması için yeterlidir" dedi.

Mahmud Abbas, yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı Refah'a "önümüzdeki birkaç gün içinde" geniş çaplı bir saldırı beklediklerini söyledi.

Suudi yönetimine Gazze'de aylardır süren savaşı tartışmak için bir platform sağladığı için teşekkür eden Abbas, son çatışmaları 75 yıldır süren "İsrail işgaline" bağladı.

Abbas, "İsrail bu saldırıyı fırsat bilerek Hamas'tan intikam alma bahanesiyle orantısız bir şekilde misilleme yaptı" dedi.

"7 Ekim'den itibaren bu saldırıyı kınadık" dedi. Filistinlilerin evlerini, kimliklerini ve pek çok durumda insani ve medeni haklarını kaybetmelerine yol açan şiddetli kitlesel göçlere atıfta bulunan Abbas, "1948 ve 1967'deki Nekbe'yi tekrar yaşamamalıyız" dedi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında Gazze’de tamamına yakını kadın ve çocuk olmak üzere 34.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Abbas Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'ü kapsayacak bir Filistin devletinin kurulması ve Birleşmiş Milletler'de Filistin devletinin tanınması gerektiğini tekrarladı.

Abbas, AB Dış Politika Şefi Josep Borell'in Gazze'nin vahim durumunu İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Alman şehirlerine benzetmesine de tepki gösterdi.

Filistin Yönetimi lideri ayrıca Gazze'deki savaşın sona ermesinin ardından İsrail'in Batı Şeria'ya yöneleceği uyarısında bulundu.

İsrail, Katar ve Mısır arasında resmi müzakereler devam ederken, Gazze savaşı WEF zirvesinde çok tartışılacak bir konu olacak.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi İsrail’e askeri ve diplomatik desteğini sürdürürken krizi çözmeye yönelik çalışmalara da devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.