ABD Gazze'yi işgale mi hazırlanıyor?

ABD Gazze'yi işgale mi hazırlanıyor?

Gazze halkının ABD askerlerinin bölgeyi işgal etmesinden endişe duyduğu ifade edildi.

Gazze halkı, bölgenin "geçici liman" inşasına devam eden ABD tarafından işgal edileceğine dair korkularını dile getirdi.

The New Arab'a konuşan bölge halkı, ABD güvenlik ekipleri tartışmalı limanın inşasını denetlerken, Amerikan gemilerinin Gazze Şehri kıyısına doğru ilerlediğinin görüldüğünü ifade etti.

Filistinlilerin ABD'nin geçici limanla ilgili niyetleri konusunda endişelerini ise sürüyor. Liman inşasının bölgeyi işgal etmek için İsrail ile uzun vadeli bir iş birliğinin parçası olduğundan şüpheleniyor.

Deyr el Belah'ta yaşayan Filistinli Nidal Ebu Semra, geçtiğimiz hafta boyunca şehrin kıyılarına yanaşan ABD gemilerinin hareketlerini izledi. 42 yaşındaki adam "Hayatımda bir kez bile bu kadar büyük gemiler görmedim. Bunlar insani yardım taşıyan gemiler olamaz. Sanki karada savaşa hazırlanan savaş gemileri gibi görünüyorlar." dedi.

Ebu Semra, Gazze'de böyle bir liman inşasının asıl amacının ABD ve İsrail yönetiminde yeni bir Yahudi yerleşimi kurulmasına yardımcı olmak olduğuna inanıyor.

Gazze'de yerinden edilmiş Filistinli bir kadın olan İslam el Astal, ABD iskelesinin inşasının, bölge için uzun vadeli bir güvenlik düzenlemesi başlatacağından ve yerinden edilmiş diğer kişilerin kuzeydeki evlerine dönmelerini engelleyeceğinden korkuyor:

"Burada neler olup bittiğini ve sahilde neden inşaat yapıldığını bilmiyoruz. İsrail'in bize karşı yürüttüğü şiddetli savaşın durdurulması daha iyi olurdu. Görünen o ki ABD ve İsrail Gazze'de yeni bir oldu-bitti yapmak ve burada yaşayanları, ister yüzer iskele isterse Amerikan askerlerinin varlığı olsun, yapılanları kabul etmeye zorlamak konusunda anlaştı."

El Astal ayrıca ABD'nin limanı İsrail'le birlikte uzun vadeli bir işgal kurmak için kullanacağından korkuyor.

Gazze'de yaşayan Filistinli siyasi analist İyad el Kara, ABD'yi "Gazze'nin yıkımından faydalanarak yardım iskelesi aracılığıyla bölgeye girmeye çalışmakla" suçladı.

El Kara şu ifadeleri kullandı:

"ABD'nin Gazze'deki enkazda böylesine tartışmalı bir proje inşa etme ısrarı ve kuvvetlerinin bu limanın yakınında ya da Gazze Şeridi kıyısında bulunmasını sağlaması birçok güvenlik sorusunu gündeme getiriyor. ABD'nin henüz belirlenmemiş hedefler için bu bölgede askeri bir varlık arayışına girmesi ihtimali var.

Eğer amaç Gazze Şeridi'ne yardım götürmekse, Refah kara geçidinden Gazze Şeridi'ne ulaşan kamyon sayısını artırmak da dahil olmak üzere pek çok başka uygun ve elverişli yol bulunuyor."

El Kara, limanın Gazze kıyısında ABD-İsrail askeri varlığı için uygun bir kılıf sağlayabileceğini ve bunun ateşkes sağlandıktan ve bir oldu-bitti dayatıldıktan sonra bile devam edebileceğini ifade etti:

"ABD'nin Gazze'ye sağladığı yardıma olumlu bir gözle bakılamaz, zira ABD Filistinlilerin destekçisi değil, Gazze'ye karşı yürütülen savaşın açık bir ortağıdır. Washington, Gazze Şeridi'nde işlenen suçlarda İsrail'e mutlak destek sağlamıştır."

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.