ABD Hamas'a yeni yaptırımlar uyguladı

ABD Hamas'a yeni yaptırımlar uyguladı

ABD'nin Hamas'a karşı yeni yaptırımları hayata geçirdiği bildirildi.

ABD Hamas'a yönelik yeni yaptırımları açıkladı.

Yaptırım uygulanan 10 kişi arasında Türkiye'nin yanı sıra Sudan, Katar ve Cezayir'den isimler de bulunuyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bugün ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC), Gazze'de ve Sudan, Türkiye, Cezayir ve Katar dahil olmak üzere başka yerlerde on kilit Hamas terör örgütü üyesi, operatörü ve finansal kolaylaştırıcısına yaptırım uyguladı. Bu eylem, gizli bir Hamas yatırım portföyündeki varlıkları yöneten üyeleri, İran rejimiyle yakın bağları olan Katar merkezli bir finansal kolaylaştırıcıyı, kilit bir Hamas komutanını ve Gazze merkezli bir sanal döviz borsasını ve operatörünü hedef almaktadır. Bugün açıklanan kararlar, ABD'nin Hamas'ın Batı Şeria ve Gazze ile bölge genelindeki gelir kaynaklarının kökünü kazımaya yönelik sürekli çabalarının bir parçasıdır ve bölgesel ortaklar ve müttefiklerle yakın koordinasyon içinde gerçekleştirilmektedir. Bugüne kadar Hazine, Hamas, Hizbullah ve bölgedeki İran'a bağlı diğer terörist gruplar da dahil olmak üzere İran rejimi ve vekilleri tarafından terörizm ve terörün finansmanı ile bağlantılı yaklaşık 1.000 kişi ve kuruluşu hedef almıştır."

Hazine Bakanı Janet L. Yellen de şu ifadeleri kullandı:

"ABD, Hamas'ın aralarında çocukların da bulunduğu İsrailli sivillere yönelik acımasız ve vicdansız katliamının ardından Hamas'ın finansörlerini ve kolaylaştırıcılarını hedef almak üzere hızlı ve kararlı adımlar atmaktadır. ABD Hazinesi terör finansmanını etkili bir şekilde engelleme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir ve elimizdeki araçları Hamas'a karşı kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz. Hamas teröristlerinin vahşet gerçekleştirmek ve İsrail halkını terörize etmek için fon toplama ve kullanma kabiliyetlerini engellemek için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğiz. Buna yaptırımlar uygulamak ve kendi yetki alanlarındaki Hamas'la bağlantılı varlıkları takip etmek, dondurmak ve el koymak için müttefiklerimiz ve ortaklarımızla koordinasyon sağlamak da dâhildir."

Ne olmuştu?

ABD'li yetkililer, Hazine Bakanlığı'nın bu hafta bazı Hamas liderlerine yönelik yeni yaptırımlar açıklamaya hazırlandığını söylemişti.

Axios'un aktardığı habere göre, Hazine'nin terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı Brian Nelson, Salı günü New York'ta düzenlenen Deloitte kara para aklamayla mücadele konferansında, bakanlığının son yirmi yılda Hamas'ın finansman operasyonlarını sekteye uğratmak için nasıl çalıştığını anlattı ve Hazine'nin gelecekte neler yapmayı planladığının ipuçlarını verdi.

Hamas'a karşı yeni yaptırımlar uygulanacağını dile getiren Nelson şunları söyledi:

"Hamas'ın finansman operasyonlarını sekteye uğratmak bizim için yeni bir şey değil. Bu on yıllardır Hazine'nin önceliği olmuştur. Hazine, Hamas'ın finansmanına ve terörizmin genel finansmanına karşı elimizdeki araçları kullanacaktır."

ABD Hamas'ı Nisan 1993'ten bu yana bir "terör örgütü" olarak kabul ediyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.