ABD: İsrail'den İran'a füze saldırısı düzenlendi

ABD: İsrail'den İran'a füze saldırısı düzenlendi

ABD'li yetkililer İsrail füzesinin İran'ı vurduğunu doğruladı.

İki ABD'li yetkili CBS News'e bir İsrail füzesinin İran'ı vurduğunu doğruladı.

Saldırı, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun karşılık verme sözü verdiği, geçen hafta sonu İsrail'e karşı düzenlenen misilleme amaçlı insansız hava aracı ve füze saldırısının ardından geldi.

Yetkililer İsrail saldırısının yeri ya da kapsamı konusunda bilgi vermedi. CBS News'in ulaştığı İsrail ordusu saldırı hakkında yorum yapmadı.

Washington Post'a konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili saldırının "İran'a İsrail'in kendisine saldırabileceği mesajını vermeyi amaçladığını" söyledi.

İran devlet haber ajansı IRNA, hava savunma bataryalarının birkaç eyalette ateş açtığını söyledi. Bataryaların neden ateş açtığı konusunda ayrıntılı bilgi verilmezken, bölgedeki insanlar sesleri duyduklarını belirttiler.

IRNA özellikle İsfahan'da bulunan ve 1979 devriminden önce satın alınan Amerikan yapımı F-14 Tomcat filosuna uzun süredir ev sahipliği yapan büyük bir hava üssünün hedef alındığını belirtti.

Yarı resmi Fars ve Tasnim haber ajansları da nedenini belirtmeden patlama sesleri duyulduğunu bildirdi. Devlet televizyonu bölgedeki "şiddetli gürültüyü" doğruladı.

İsfahan aynı zamanda İran'ın nükleer programıyla ilgili tesislere de ev sahipliği yapıyor. Bu tesisler arasında İsrail saldırılarına hedef olduğundan şüphelenilen yeraltı Natanz zenginleştirme tesisi de bulunuyor.

Ancak devlet televizyonu bölgedeki tüm tesislerin "tamamen güvenli" olduğunu açıklarken, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) da "İran'ın nükleer tesislerinde herhangi bir hasar olmadığını teyit edebileceğini" söyledi.

Dubai merkezli havayolu şirketleri Emirates ve FlyDubai, yerel saatle sabah 4.30 civarında İran'ın batısından geçmeye başladı. Havacılara yönelik yerel uyarılar hava sahasının kapatılmış olabileceğini düşündürse de, herhangi bir açıklama yapmadılar.

İran daha sonra Tahran'da ve ülkenin batı ve orta bölgelerinde ticari uçuşları durdurduğunu açıkladı.

İran geçtiğimiz hafta sonu Suriye'deki bir İran konsolosluğuna düzenlenen ve aralarında iki generalin de bulunduğu yedi İran Devrim Muhafızları subayının ölümüne neden olan ölümcül saldırıya karşılık olarak İsrail'e karşı daha önce benzeri görülmemiş bir misilleme saldırısı düzenledi.

İsrail ordusu ve ABD'li yetkililere göre İran'ın İsrail'e yönelik saldırısında 170 insansız hava aracı, 30'dan fazla seyir füzesi ve 120 balistik füze kullanıldı.

CBS News'e konuşan ABD'li yetkililer, balistik füzelerden beşinin İsrail'e, dördünün de İsrail F-35'lerinin konuşlu olduğu Nevatim Hava Üssüne isabet ettiğini söyledi.

Yetkililer, Suriye'deki konsolosluğa yönelik saldırının bir F-35 tarafından gerçekleştirildiği düşünüldüğünden, üssün muhtemelen İran'ın birincil hedefi olduğuna inanıyor.

ABD ve diğer İsrailli müttefikler Netanyahu'yu İran'a verilecek olası bir karşılıkta itidalli davranmaya çağırdı. ABD'li yetkililer ABD'nin İsrail'in herhangi bir misilleme saldırısına katılmayacağını ifade etti.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby'ye göre, İran'ın İsrail ordusunun "çok az hasara" neden olduğunu söylediği saldırısının ardından Başkan Biden İsrail başbakanına "bu başarının bölgenin geri kalanı için tek başına ne ifade ettiğini düşünmesi" yönünde baskı yaptı.

Kaynak: Mepa News, CBS

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.