ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı : İran Suriye'den çıksın, Esed kalsa da olur

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı : İran Suriye'den çıksın, Esed kalsa da olur

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşar el-Esed’in güçte kalmasının ABD’nin stratejik kaygılarından birisi olmadığını

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton yaptığı açıklamada, Suriye rejimi lideri Beşar Esed'in güçte kalmasının ABD’nin stratejik kaygılarından birisi olmadığını ve Başkan Donald Trump’ın Rusya’nın da yardımıyla İran’a bağlı kuvvetlerin ülkeden çıkarılmasını hedeflediğini söyledi.

Ortadoğu konusunda uzman isimler, ABD ile müttefik yetkililer ve ABD’nin önde gelen siyasi isimlerinden bazıları çok uzun süredir, Esed başta kaldığı sürece Suriye’ye istikrarın gelmeyeceğini savunuyor.

"Esed'in yaptıkları ABD'nin kaygısı değil"

Ancak Pazar günü CBS televizyonuna konuk olan Bolton,”Bay Esed’in kendisine muhalif olanları ortadan kaldırmak için yaptıkları Trump hükümetinin bölgedeki temel kaygılarından biri değildir” ifadelerini kullandı.

Cuma günü WSJ’de yapılan habere göre Trump, Helsinki’de 16 Temmuz günü Putin ile gerçekleştireceği görüşmede İran’ın Suriye’deki askeri varlığının azaltılması konusunda Moskova’dan destek talep edecek.

Bolton, Pazar günü yaptığı açıklamada bu konuya da değinerek, İran’ın bölgedeki varlığı meselesinin “iki başkanın kapsamlı bir şekilde ele alacağı” bir başlık olduğunu söyledi.

Danışman, “Gerçekleşmesi halinde doğru yönde atılmış bir adım olarak değerlendireceğimiz, İran’a bağlı kuvvetlerin Suriye’den çıkartılarak tekrar İran’a gönderilmesine yardım edilmesi noktasında daha kapsamlı pazarlıklar yapılması ihtimalleri bulunuyor” dedi.

Bazı kesimler, Kremlin’in elinde, Tahran’ı kuvvetlerini Suriye’den çekmesi için ikna edebilecek kadar Esed’e karşı koz bulunduğundan şüphe duyuyor.

Esed rejimi, savaşın başlamasından bu yana kaybettiği toprakları geri alabilmek için İranlı kuvvetlere ve İran destekli yabancı Şii milislere bel bağlamış durumda, ayrıca Tahran için, Suriye’de askeri bir varlık bulundurmak, Lübnanlı milis grup Hizbullah’a erişim sağlayacak bir koridor kurmak adına hayati bir önem taşıyor.

"İran Suriye'den gitmez"

Esed karşıtı hareket içinde aktif olarak görev alan Suriye kökenli ABD'li doktor Rim Albezem konu hakkında şöyle diyor; “Esed’den İran’ı yarın çıkartacağına dair bugün söz almak, meselenin kendi kendine çözüleceğini ummaktan farksızdır. Ne Putin ne de Esed, İranlılardan ülkeyi terk etmesini istemeyez; onlar ancak kazandıkları, maliyetleri karşılamamaya başladığında giderler, bu olmadan asla gitmezler.”

"Hem Esed hem İran gitmeli"

Çarşamba günü Kongre’de konuştuğu sırada Oklahoma’yı temsil eden Senatör James Lankford tarafından kendisine yöneltilen bir soruya cevap veren Devlet Bakanı Mike Pompeo, Suriye’de nihai amacın hem Esed’in hem de İran kuvvetlerinin ülkeden ayrılmasını sağlayacak bir çözüm üretilmesi olduğunu söyledi.

Ek olarak, Pompeo, ABD’nin Suriye içindeki çıkarlarına en büyük tehditin İran olduğunu da söyledi.

Bakan, “Amerika’nın bakış açısından baktığımızda, bence hem ABD’ye hem de en azından başlarda siyasi çözüme saygı duyarak çalışmalarımızı odaklandırmamız gereken meselelere en büyük tehdit İran’dır.” diye konuştu.

Kaynak: Mepa News, WSJ

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.