ABD'den Çin'e 'koronavirüs krizini örtbas etme' suçlaması

ABD'den Çin'e 'koronavirüs krizini örtbas etme' suçlaması

ABD Çin'in, Birleşmiş Milletler'in üye ülkelerine 'kuruluşa karşı mali yükümlülükleri yerine getirme' davetini reddetti.

AFP’nin haberine göre, Çin dün Birleşmiş Milletler (BM) üye ülkelerden, ‘kuruluşa karşı mali yükümlülüklerini tam olarak yerine getirilmesi’ çağrısında bulundu.

Çin’in BM’ye hitaben yaptığı açıklamada, işletme bütçesi ile barış operasyonları bütçesine ödenecek toplam katkı miktarının 14 Mayıs’ta 1.63 milyar dolar ile 2.14 milyar dolar olduğunu duyurdu.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nde önceki gün düzenlenen toplantının son raporuna göre, ABD’nin en büyük borca sahip olduğu belirtilerek, barış operasyonları için 1.332 milyar dolar ödemesi gerektiği bildirildi.

BM’deki ABD misyonu, bu durumun Çin’in yeni tip koronavirüs krizi karşısında dikkatleri örtbas etmenin bir başka örneği olduğunu açıkladı. ABD’nin son zamanlarda barış operasyonları taahhüdü çerçevesinde 726 milyon dolar ödediği kaydedildi.

ABD, yıllık faaliyet bütçesinin yüzde 22'sine tekabül eden yaklaşık üç milyar dolar ödeyerek finansal katkıda bulunuyor.

Resmi olarak ABD’nin, BM barış operasyonlarının bütçesinin yüzde 27,89’unu ödemesi gerekiyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Kongre kararıyla 2017’den beri bu miktarın sadece yüzde 25’ini ödüyor ve bu da yaklaşık iki yüz milyon dolarlık yıllık borç birikimine yol açıyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.