ABD'den Türkiye'ye 'Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri durdurma' çağrısı

ABD'den Türkiye'ye 'Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri durdurma' çağrısı

ABD Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki sondaj operasyonlarını durdurma çağrısında bulundu.

Türkiye’nin Meis Adası’nın güney ve doğusunda sismik araştırma faaliyetleri için NAVTEX ilan etmesinin ardından ABD Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki sondaj operasyonlarını durdurma çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “ABD, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tartışmalı sularda araştırma yapmak için bir NAVTEX yayınladığını biliyor. Türk makamlarını Doğu Akdeniz’de yapılacak operasyon planlarını durdurmaya ve bölgede gerginliği artıran adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz arayışına yönelik hamleleri, özellikle Kasım ayında Libya Ulusal Mutabakatı (UMH) ile deniz yetki alanları sınırlandırması konusunda mutabakat zaptı imzalamasının ardından Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır’ın tepkisi ile karşılaştı.

Yunanistan, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır’ın dışişleri bakanları, geçtiğimiz Ocak ayında Kahire’de bir araya gelerek, Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesindeki faaliyetleri konusunda duydukları endişeleri yansıtan ortak bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Kriter dergisine verdiği röportajda, “Akdeniz’de gerilim istemiyoruz. İş birliği ve adil paylaşımı esas alan her türlü teklife kapımız açıktır” şeklinde konuştu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.