Afrika Birliği güçleri stratejik askeri üsleri Mogadişu hükümetine devrediyor

Afrika Birliği güçleri stratejik askeri üsleri Mogadişu hükümetine devrediyor

Somali'den çekilmeye hazırlanan Afrika Birliği güçlerinin ülkedeki stratejik askeri merkezleri hükümet birliklerine devrettiği bildirildi.

Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bağlı güçler Somali'den çekilmeye yönelik hazırlıklarını yoğunlaştırıyor.

Bu kapsamda Somali kırsalındaki stratejik askeri üslerin sorumluluğu merkezi hükümete bağlı güçlere devrediliyor.

ATMIS son olarak Orta Şabel bölgesinde bulunan iki "ileri operasyon üssü"nden çekildi ve üsleri Mogadişu hükümeti güçlerine devretti.

ATMIS, bu Haziran ayının sonuna kadar 2 bin askerini Somali'den çekmiş olacak.

Zaman içerisinde ülkedeki asker sayısını kademe kademe azaltmaya devam edecek olan ATMIS'ın, 31 Aralık 2024 tarihinde ülkeden tamamen çekilmiş olması planlanıyor.

Afrika Birliği'nin çekilmesi ne getirecek?

ATMIS halihazırda birçok bölgede güvenliği hükümet güçlerine devretmeye başlamış durumda. Ancak devir işlemi sonrasında söz konusu bölgelerde güvenlik durumunun kötüye gittiği vurgulanıyor.

Son dönemde Eş Şebab'ın ATMIS bünyesindeki güçlere yönelik saldırıları, ATMIS unsurlarını daha pasif ve güvenlikçi bir pozisyon almaya itiyor. Bu doğrultuda özellikle ağır kayıplar veren Uganda, askerlerini bölgeden çekme konusunda baskılarla karşı karşıya kalıyor.

ATMIS unsurları çekilme sürecini planlamaya ve askeri güçlerine bu konuda eğitim vermeye başlamış durumda. Çekilme sürecinin istenildiği gibi gerçekleştirilememesi ve rehavetin yayılması halinde askeri kayıpların artmasından endişe ediliyor.

Somali'deki söz konusu değişim akıllara Afganistan ve NATO örneğini getiriyor. NATO'nun Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) 2014 yılında ülkede güvenliği tamamen Kabil yönetimine devretmiş ve yalnızca eğitim amaçlı olarak ülkede varlığına devam etmişti. Ancak bu durumun ardından Kabil yönetimi güçleri ülkede askeri dengeyi koruyamamış ve Taliban'ın ilerleyişine karşı koyamamıştı. Afrika Birliği güçlerinin Somali'den çekilmesinin de Afganistan'dakine benzer bir senaryo oluşturabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.