Analiz | İsrail'in Refah işgali ne şekilde gerçekleşecek?

Analiz | İsrail'in Refah işgali ne şekilde gerçekleşecek?

İsrail ordusu uzun süredir beklenen Refah işgaline hazırlanıyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi güneyindeki Refah bölgesine yönelik işgal harekatını kısa bir süre içerisinde başlatacağı tahmin ediliyor.

ABD'nin de geçtiğimiz günlerde bu konuda İsrail'e yeşil ışık yaktığı belirtiliyor.

Refah harekatı öncesinde İsrail askeri güçlerini büyük oranda hazırlamış durumda.

Askeri harekata dahil olması beklenen iki tugayın mevcut görevlerinin sona ermesinin ardından askeri rotasyonla yerlerinin değiştirilmesi bekleniyor. Bunun ardından bir süre dinlendirilen bu tugaylar Refah saldırısı için oluşturulan askeri düzene dahil olacak.

Siviller tehcir edilecek

Bununla birlikte İsrail ordusu ayrıca Refah bölgesinin tahliye edilmesine dair hazırlıklarına da devam ediyor.

Orduya yakın kaynaklara göre Refah bölgesi kendi içerisinde mahalle mahalle numaralandırılacak. İsrail ordusu küçük parçalara ayırdığı bölgeleri önceden duyuracak ve sivillerin bu bölgeleri terk etmesini isteyecek. Bu kişiler Han Yunus, Mevasi ve Deyr el Belah gibi bölgelere gönderilecek. Sivillerin tehciri için verilen sürenin dolmasıyla birlikte İsrail güçleri önceden numaralandırılan bölgelere sırayla saldırmaya başlayacak.

Savaş uçakları bombalayacak

Bu saldırılar öncesinde söz konusu bölgeler İsrail savaş uçakları tarafından yoğun bir şekilde bombalanacak. Bu bombardımanların ağır sivil kayıplara yol açmasından endişe ediliyor. İsrail daha önce de Gazze'de birçok bölgenin tehcir edilmesini istemiş, ardından bu bölgelere saldırmış ve yüzlerce insanı katletmişti.

Refah'ta İsrail saldırılarından kaçarak bölgeye sığınan yaklaşık 1.5 milyon insan yaşıyor. Kilometrekareye 25 bin insanın düştüğü bölgeye yönelik bu hava saldırılarının sivil kayıplar açısından bir felakete yol açacağı ifade ediliyor.

Mayıs ayında başlaması bekleniyor

İsrail ordusuna yakın kaynakların tahminlerine göre Refah'a yönelik saldırı Mayıs ayı bitmeden başlamış olacak.

İsrail ordusu, Refah saldırısının en az 8 hafta, yani Temmuz ayı sonlarına kadar sürmesini bekliyor.

İsrail'e göre Refah'ta Hamas'ın 4 askeri tugayı bulunuyor. Refah'ta bulunan Hamas güçlerinin şimdiye kadar aktif bir çatışmanın içerisine dahil olmadığı ve bu sebeple savaşa hazır bir şekilde İsrail saldırısını beklediği düşünülüyor.

Bölgede yoğun bir çatışma yaşanacağı, bu durumun da İsrail'in sivil katliamlarını artıracağı endişesi hakim.

İki tümen asker katılacak

Hamas'ın 4 tugaylık gücüne karşın, Mısır sınırındaki Refah bölgesine yönelik saldırıya İsrail ordusunun en az 7 tugayı katılacak ve bunun dışındaki kara ve hava birliklerince de saldırı desteklenecek.

Tugayların tamamına yakını Refah saldırısının başlatılmasına hazırlanmış durumda ve saldırı emrinin verilmesini bekliyor.

Ordu içerisinde yapılacak rotasyonla birlikte tüm birliklerin savaş durumuna hazır olacağı kaydediliyor. Nahal Tugayı ve 401'inci Tugay'ın Netzarim bölgesinden çekilmesi ve yerlerine yeni güçlerin konuşlanmasıyla bu iki birlik de Refah saldırısına katılmaya hazır hale gelecek. Söz konusu rotasyonun birkaç gün içerisinde tamamlanacağı ifade ediliyor.

İsrailli kaynaklara göre Refah saldırısına katılacak olan İsrail ordu birlikleri şu şekilde:

  • 162'nci 'Ha-Plada' Zırhlı Tümeni
    • 84'üncü 'Givati' Piyade Tugayı (hazır)
    • 401'inci 'Ikvot HaBarzel' Zırhlı Tugayı (rotasyon bekleniyor)
    • 933'üncü 'Nahal' Piyade Tugayı (rotasyon bekleniyor)
  • 98'inci 'Ha-Esh' Hava İndirme Tümeni
    • 35'inci 'HaTzanhanim' Hava İndirme Tugayı (hazır)
    • 551'inci 'Hetzei Ha-Esch' Hava İndirme Tugayı (hazır)
    • 89'uncu 'Oz' Komando Tugayı (hazır)
    • 7'nci 'Saar me-Golan' Zırhlı Tugayı (hazır)

Bu güçlerin yanı sıra farklı birliklerin de Refah saldırısına dahil olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum