"IŞİD'in gerileyişini, El Kaide'nin yükselişi takip edebilir"

"IŞİD'in gerileyişini, El Kaide'nin yükselişi takip edebilir"

Mısır'da hazırlanan bir çalışmada, IŞİD'e odaklanıp El Kaide'nin faaliyetlerini görmezden gelmek konusunda uyarılar yer alıyor.

IŞİD'in gerileyişinin ardından bölgede El Kaide'den gelecek olası tehdide karşı uyarılarda bulunan bir rapor çalışması yayımlandı. Çalışmada, IŞİD'in Irak ve Suriye'deki "hilafet topraklarında" aldığı yenilginin El Kaide'ye dünya çapındaki cihat yanlısı grupların liderliğini yeniden ele geçirmek için bir şans sunduğu belirtildi. 

Daru'l İfta El Mısriyye tarafından hazırlanan çalışmaya göre; IŞİD'in geri çekilerek gücünü kaybetmesi, cihat yanlısı gruplar arasında El Kaide'nin "uzak düşman" stratejisinin revaç bulmasına yol açabilir. El Kaide liderleri, "uzak düşman" stratejisi ile asıl savaşın ABD ve Avrupalı ülkelere karşı verilmesini savunurken, İslam coğrafyasında dinsel grup ve yönelimler arasındaki çalışmanın oldukça minimize edilmesi gerektiğini düşünüyor. 

Çalışmada son olarak ana olarak IŞİD'e odaklanıp El Kaide'nin faaliyetlerini görmezden gelmek konusunda uyarılarda bulunuldu.

Müslüman Kardeşler'den El Kaide'ye

El Kaide, Müslüman Kardeşler mensubu düşünce adamlarının temelini oluşturduğu gruplar arasından bir grup olarak değerlendiriliyor. Grup, Müslüman Kardeşler'in meşhur liderlerinden Abdullah Azzam tarafından kuruldu. Abdullah Azzam 1967 yılında Amman'da cihat yanlısı gruplara katılmış ve 80'li yılların başında Arap ülkelerinden mensuplar çekeceği ve El Kaide'yi kuracağı Afganistan'a gitmişti.

Gözlemlere göre, daha önce El Kaide destekli birçok grubun, IŞİD'e bağlılıklarını açıklaması iki grubun liderleri arasındaki çatışmayı derinleştirdi. Fakat yapılan çalışmada yer alan analize göre Zevahiri, IŞİD'in yenilgilerinin ardından daha çok kişi kazanmak ve cihat yanlılarının yaptığı politik ve temel hataları masaya yatırarak yeni bir vizyon geliştirmek isteyebilir.

Söz konusu çalışmada IŞİD'in karşı karşıya kaldığı kuşatma ve ablukanın; askeri yapı, medya ve iktisadi kaynaklarda ciddi kayba yol açtığı belirtildi. Şark'ul Evsat gazetesi yazarı Velid Abdurrahman'a göre bu büyük başarısızlık, bazı cihat yanlısı grupları El Kaide'ye katılmaya yönlendirecek.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.