'Suriyeli kadınlar' denildiğinde sizin aklınıza ne geliyor?

'Suriyeli kadınlar' denildiğinde sizin aklınıza ne geliyor?

Baas-İran-Rusya ittifakının pençesine aldığı Suriyeli kadınlar, kadın haklarını önceleyen sivil toplum kuruluşlarının dahi gündemine giremiyor.

Suriye'de patlak veren iç savaş beşinci yılını doldururken, modern çağda yaşanan savaşların korkunç bir gerçeği haline gelen “sivil kayıplar” ve “savaş suçları”, istatistiklerde korkunç rakamlar olarak yer etmeyi sürdürüyor. Suriye, uluslararası toplumun gözü önünde savaş suçlarına sahne oluyor. 

Bu savaş suçlarının hedefinde ise Suriyeli kadınlar var. Savaşın başından bu yana cinsel şiddet, rejim tarafından sistematik bir silah olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra zorla alıkoyma, tutuklama ve işkence altında ölümler de had safhada. Ölümün oldukça sıradanlaştığı Suriye’de, istatistiklere yansıyan kadın ölümlerinin sayısı 25 bine yakın. Bilhassa rejim tarafından sistemli bir biçimde tutuklanan, cinsel şiddet ve işkenceye maruz bırakılan, öldürülen kadınların sayısı korkunç boyutlara ulaşmış halde.

Suriyeli kadınların maruz kaldığı şiddet, -dikkat çekici bir şekilde- sivil toplum kuruluşlarının gündeminde neredeyse hiç yer etmiyor. Bu konuda farkındalığı arttırma ve kamuoyu oluşturma faaliyetlerinin azlığı, -ilgisizlik bir yana- toplumsal algıdaki çarpıklığın ana sebeplerinden birini oluşturuyor. 

Toplumsal algıya dair ölçümlerde önemli bir araç olan Google, bizler için dehşete düşüren bir sonuç ortaya koyuyor. "Suriyeli kadınlar" Google'da aratıldığında, söz konusu insani felakete dair veri ve raporların azlığı dikkati çekiyor. Öyle ki, son yüzyılın en büyük insani krizinin ana mağdurlarından biri olan Suriyeli kadınlar, -sadece- savaş nedeniyle yerlerinden olarak yabancı ülkelerde fuhuş tuzağına sürüklenmiş hayat kadınları olarak görülüyor. 

Halbuki günümüzde Suriyeli kadınların karşı karşıya kaldığı en büyük gerçek, Beşar Esed rejiminin işkence ve tecavüz politikası. Başta kadın hakları savunucuları olmak üzere uluslararası toplumdan bu konuya ilişkin duyarlılık beklenilse de bu beklentiler karşılıksız kalıyor. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.