Müslümanlar ve İslam (2): Batılılar nasıl görüyor?

Müslümanlar ve İslam (2): Batılılar nasıl görüyor?

PEW araştırma merkezinin çalışmasının ortaya koyduğu bulgulardan biri; Amerikalıların ve Avrupalıların İslam'a bakışı.

PEW araştırma merkezinin 2017 yılında yaptığı bir anket çalışmasında, katılımcılardan 9 inanç grubunun mensupları hakkında yaklaşımlarını puanlamaları istendi. Ankette kullanıcılardan talep edilen puanlama 0 ile 100 arasından sınırlandırılmış. Verilecek puanlardan en düşüğü olan “0” en soğuk hisleri; “100” ise en sıcak yaklaşımı ifade ediyor. Genel ortalamaya bakıldığında Amerikalılar Müslümanlara 48 puan verdiler. Bu rakam 50 puan alan ateistlere çok yakın.

Amerikalılar Müslümanları ve İslam’ı nasıl görüyorlar?

Ankette yer alan diğer sekiz inanç; Yahudilik, Katoliklik, Protestanlık, Evanjeliklik, Budizm, Hinduizm, Mormonlar ve ateizmdir ve Amerikan halkı bu sekiz inanca karşı İslam’a nazaran daha sıcak bakmakta. 2014 yılında gerçekleştirilen aynı ankette tüm inançlara yaklaşım daha soğuktu. Müslümanlara ortalama 40 puan verilmişti. 

Müslümanların Cumhuriyetçilerden aldığı ortalama 39 iken; demokratlardan alınan puan 56’ya varıyor. 

İslam adı altında gerçekleşen aşırı hareketler hakkında cumhuriyetçilerin %67 kaygı duyarken bu oran demokratlarda %40 seviyesinde. Buna ek olarak 2016 yılının aralık ayında yapılan bir araştırmaya göre yine Cumhuriyetçiler demokratlardan daha yüksek oranda İslam’ın inananları diğer dinlere nazaran daha fazla şiddete sevk ettiğini düşünüyor. (%70-%26) Öte yandan Müslümanların haksız bir şekilde olumsuz muamele gördüğüne olan inanç Cumhuriyetçiler arasında %40 iken; Demokratlar bu fikre %69 oranında katılmakta.    

Neredeyse halkın yarısı (%49) bazı Amerikalı Müslümanların ABD karşıtı olduğunu düşünüyor. 

Avrupalıların Müslümanlara bakışı nasıl?

2016 baharında, 10 Avrupa ülkesinde bir araştırma yapıldı ve insanlara ülkelerinden IŞID gibi örgütlere ne oranda destekçiler bulunduğuna dair tahminde bulunmaları istendi. Çoğu ülkede verilen cevap “çok sınırlıdır” veya “lafı bile edilmeyecek kadar az”  şeklinde olsa da İtalya’da halkın %46’sı “birçok kişi” veya “Müslümanların çoğu” cevaplarından birini verdi. 


Aynı ankette Avrupalılara, Müslümanlara olumlu mu yoksa olumsuz mu yaklaştıkları da soruldu. Macaristan, İtalya, Polonya ve Yunanistan halklarının çoğunluğu olumsuz yaklaşıma sahip olduklarını kabul ederlerken; Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve diğer Batı Avrupa ülkelerinde sahip olunan yaklaşım çok daha ılımlı ve hatta bazı ülkelerde olumlu şekilde olduğu ortaya koyuldu. Müslümanların daha yoğun şekilde yaşadığı ve diğer kesimlerle yoğun ilişkiye girdiği ülkelerde İslam'a olan olumlu bakış dikkat çekti.

Bir başka husus ise Sağ görüşe sahip olanların sol görüşe sahip olanlarla kıyaslandığında ciddi şekilde olumsuz fikre sahip oldukları yine uygulanan anketin gözler önüne serdiği bir başka sonuç olarak karşımıza çıkıyor.   

Kaynak: Mepa News

Müslümanlar ve İslam (1): Büyüme hızı ve nüfus

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.