Bağdat hükümeti ilerleyemiyor: Musul'da son durum ne?

Bağdat hükümeti ilerleyemiyor: Musul'da son durum ne?

Musul Operasyonu sürerken şehirde IŞİD'in elinde birkaç mahalle kalmış durumda ancak hükümet güçleri ve Şii milislerin ilerleyişi durdu.

17 Ekim 2016'da ABD'nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon'un hava ve kara desteği ile başlayan Musul Operasyonu halen devam etmekte. Bağdat hükümeti güçleri oldukça fazla zayiat vermesine rağmen, 24 Ocak 2017 tarihinde kentin doğu yakasının tamamının IŞİD'ten geri alındığı açıklamıştı. 

Sonrasında, 19 Şubat sabahı Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Musul kentinin batı yakasına yönelik operasyonun başladığını açıkladı. Bağdat hükümeti güçleri kentin batı yakasına yönelik başlatılan operasyonun ilk günlerinde fazla bir direniş ile karşılaşmadan güneydeki Musul Havaalanı ve Gazlani Askeri Kampı'nı kontrol altına aldı.

Batı yakası için başlayan operasyonun ilk aşamalarında Bağdat hükümeti güçleri boş köyleri kontrol altına aldı. IŞİD, kentin batı yakasının kırsalından, meskun bölgelere doğru çekilmişti. Bu aşamada ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri hem havadan hem de karadan Irak güçlerine yoğun destek sağlamaktaydı.


Batı yakası operasyonu başladığında bölgede görüntülenen ABD Özel Kuvvetler askerleri

Abadi: Son aşamalardayız

15 Mart tarihinde Musul Operasyonu ile ilgili bir açıklama yapan Irak Başbakanı Haydar El-Abadi, operasyonun son aşamalarında olduklarını ifade etmişti.

Operasyona ara verildi

25 Mart'ta Irak yerel haber kaynakları Musul Operasyonu'na belli bir süreliğine ara verildiğini duyurdu. Bu tarihte bir süreliğine de olsa koalisyonun kente düzenlediği hava saldırılarına ara verildi. Bu aranın sebebi ise çok fazla sivil kaybının yaşanmış olmasıydı. Sonraki birkaç gün içinde ABD öncülüğündeki koalisyon bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam etti. 


Operasyona ara verildiğinin açıklandığı günlerde Musul semalarında görüntülenen ABD'ye ait B-52

Operasyonun devam ettiği süre içerisinde IŞİD zaman zaman Bağdat hükümetine karşı ilerleme kaydedebildi. Ancak tüm sivil kayıplarına rağmen ABD'nin sürdürdüğü yoğun hava desteği ile Bağdat hükümeti güçleri IŞİD karşısında tekrar ilerleme sağladı.

Bağdat hükümeti güçlerinden 7970 ölü

22 Nisan'da El Cezire Arapça televizyonu kendi kaynaklarına dayandırdığı haberde Bağdat hükümeti güçlerinin toplam personel kaybının 7970 kişi olduğunu açıkladı. El Cezire, bu sayıya İran'ın desteklediği Haşdi Şaabi çatı örgütünün verdiği kayıpların dahil olmadığını da ekledi.

"Ramazan'dan önce zafer ilan edeceğiz"

16 Mayıs tarihine gelindiğinde Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi, Musul'da çok kısa bir süre içinde zafer ilan edileceğini açıklamış, "Musul’un tamamında IŞİD'e karşı zaferi Ramazan ayı öncesi ilan edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Musul'da don durum

Gelinen son durumda Bağdat hükümeti güçleri,  ABD öncülüğündeki koalisyonun hava ve kara desteğiyle 27 Mayıs'ta IŞİD'in elinde kalan son dört bölgeyi de geri almak için "nihai saldırıyı" başlattı. Kentin batı yakasında IŞİD'in kontrol ettiği bölgeler Eski Musul, Şifa, Bab Sincar ve Zencili'den ibaret. 

Nihai olarak nitelendirilen saldırının başlamasının üzerinden 12 gün geçmesine rağmen Bağdat hükümeti güçleri kayda değer bir ilerleme gösterebilmiş değil. 

"Nihai saldırı" sivilleri mi hedef alıyor?

27 Mayıs'ta başlatılan saldırı ile beraber kentin IŞİD kontrolünde olan kısımları yoğun bir şekilde hem havadan hem de karadan hedef alınmaya başlandı. Bu yoğun saldırılar neticesinde halen 200 bin sivilin kaldığı tahmin edilen IŞİD kontrolündeki bölgelerde çok fazla sivil kaybı yaşandı.

Musul Operasyonu geldiği aşama itibariyle bölgenin IŞİD'ten geri alınmasından çok sivil kayıpları ile gündeme gelmeye başladı. 

Konu askeri olarak ele alındığında, IŞİD halen kontrolü altında bulunan bölgelerde direniş gösteriyor. Belli aralıklarla kendi yayın organı olan Amak Ajansı'ndan servis ettiği görüntülerde ise Bağdat hükümetinin verdiği kayıplar göze çarpıyor.

Yerel kaynaklar Bağdat hükümetine bağlı güçlerin toplam kaybının 10 bini geçtiğini aktarıyorlar. Öte yandan Batılı aktivistler ve yerel haber kaynaklarının aktardığı rakamlara göre ise, Musul Operasyonu'nun başladığı tarihten bu yana 6 binden fazla sivil yaşamını yitirdi. Gerçek sayının bunun çok daha üzerinde olabileceği düşünülüyor.

Tüm bunların yanında IŞİD'in daha fazla ne kadar direnebileceği merak konusu. Ancak beklenilenden çok daha uzun ve şiddetli bir direniş gösterdiğini eklemek mümkün. 

Bağdat hükümeti güçlerine bağlı kaynaklara göre Musul'da son durum haritası:


Kaynak: Mepa News




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.