"Suudi Arabistan'ın başarısız Yemen politikası, El Kaide'yi güçlendirdi"

"Suudi Arabistan'ın başarısız Yemen politikası, El Kaide'yi güçlendirdi"

Özel birliklerin Yemen'e yaptığı indirme operasyonu, Arap Yarımadası El Kaidesi'nin çarpıcı bir şekilde savaş kabiliyetini geliştirdiğini ortaya çıkardı.

ABD Donanması Özel Kuvvetleri, 29 Ocak 2017'de El Kaide'nin kontrolündeki bir köye indirme yaptığında beklediğinden daha güçlü bir direnişle karşılaştı. 50 dakika süren çatışma köyü yerle bir etti, 14 El Kaide savaşçısı öldü ve 2011 yılında insansız hava aracı saldırısı sonucu öldürülen lider Enver el Evlaki'nin sekiz yaşındaki kızı da dahil olmak üzere çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Üst düzey komando liderlerinden William Owens'ın da öldüğü operasyon, ABD Başkanı Donald Trump'ın koltuğuna oturmasının üzerinden bir hafta geçmeden onaylandı. Saldırı sonucunda 3 ABD askeri yaralandı ve 75 milyon dolar değerindeki MV-22 Osprey helikopteri düştü ve ardından bilinçli olarak havaya uçuruldu. 

Operasyon sırasında donanma kuvvetleri Arap Yarımadası El Kaidesi (AYEK) güçleri ile giderek daha da sertleşen şiddetli bir çarpışma yaşadı. 

"Husi karşıtı operasyondan avantajlı çıktılar"

New York Times'da yer alan habere göre, köyde kadınların silaha sarılarak örgütün silah gücünü arttırması ABD'li askerleri şaşırttı. Yoğun bir çatışma içinde olan askerlere, helikopter silahları ve köy üzerinde sorti atan ve ardından köyü tamamen yok eden jetler eşlik etti.

Ortada daha öncesine göre daha amansız bir El Kaide vardı. AYEK, Yemen'de Suudi Arabistan liderliğinde -ABD destekli olarak- başlatılan İran müttefiki Husi karşıtı operasyondan avantajlı çıktı. Yiyecek, silah ve mühimmat arayışındaki Husi karşıtı aşiretler  yüzlerini El Kaide'ye döndüler. Amerika Birleşik Devletleri Kara Harp Okulu'nun yayınladığı aylık 'terörle mücadele' bültenine göre; böylelikle AYEK kavîleşti, ateş gücünü destekledi ve savaş becerisini arttırdı. 


Cibuti'deki eğitim misyonunda bulunan ABD donanmasına bağlı askerler V-22 Osprey helikopterinden iniş yapıyor, Aralık 2001

Husi karşıtı cepheyi El Kaide dolduruyor

Bültende Michael Hortan imzasıyla yer alan raporda şu ifadeler yer aldı: 

"Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, yeni kurulan ve yeniden oluşturulan hükümet yanlısı güçleri çatışma alanlarında yer almak için motive etmeye çaba sarfediyor. 

"Suudi Arabistan ve Emirlikler'in desteklediği güçlerin sürekli bir biçimde cephe hatlarını destekleme konusundaki başarısızlıkları AYEK'in görece daha iyi eğitimli ve donanımlı savaşçılarının bu boşluğu doldurmasına izin verdi."

Yemen'de İran destekli Husilerin hızlı yükselişi ve Sünni tandanslı halk kitlesinin buna karşı hızlı bir refleks oluşturma ihtiyacı, AYEK'in perde arkasındaki yükselişinin temel nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

AYEK'in gelişen rolüyle ilgili yapılan bu açıklama, örgütün ittifaklar kuran ve yerel grupların desteği ile muharebe gücünü arttıran özel bir operasyon grubuna sahip olduğunu gösteriyor.

Örgüt konvensiyonel savaş kabiliyeti kazandı

Yemen'in orta bölgelerinde cephe hatlarında mücadele eden Husi karşıtı aşiretler, AYEK'in müttefik olma talebini kolaylıkla kabul ettiler. Bunda Suudi Arabistan ve Emirlikler'in desteklediği Aden hükümetinden yeterli yardımı alamamaları da etkili oldu.

Horton'ın yazısı şöyle devam ediyor: 

"Husi karşıtı güçler içindeki El Kaide ağı, bir çok bölgede AYEK'in savaş kapasitesini geliştirmesine izin verdi. Ülkedeki iç savaş, El Kaide'nin ağır silahlara dayalı düzensiz savaş taktikleri ile konvensiyonel savaş taktiklerini aynı potada eriten bir anlayış ve yetenek edinmesinde katalizör görevi gördü. 2015 yılında silah depolarını ele geçirdikleri için, çok çeşitli ağır silahlara sahipler. Başlangıçta bu tür silahların kullanımı noktasında az tecrübeye sahiptiler ancak AYEK'in Husi ve destekçisi güçlere karşı savaşta iyi planlanmış bir şekilde yer alması bu durumu değiştirdi. 


AYEK, Husiler ve IŞİD gibi, yarı konvansiyonel savaşa girme kabiliyetini önemli ölçüde arttırdı."

El Kaide'nin 'doğal seleksiyonu'

Bültende ayrıca AYEK'in lider kadrosunu hedef alan ve Obama yönetiminde hızlandırılan insansız hava aracı saldırılarının, örgütün kapasitesini geliştirmesine yardımcı olmuş olabileceği vurgulanıyor.

Cihat yanlısı forum sitelerinde, ABD'nin drone saldırılarına karşı nasıl korunulabileceğine dair dönen tartışmalara gönderme yapılan analizde şu ifadelere yer veriliyor:

"Daha dikkatli ve disiplinli çalışanlar geride bırakılarak, yarım yamalak ve protokol gözetilmeden yapılan insansız hava aracı saldırıları, örgütün 'doğal seleksiyonuna' sebep olmuş olabilir."

Hata yapan El Kaide üyeleri, ölürler. Daha akıllı olanlar ve önlem alanlar ise yaşamaya ve yeni elemanlar yetiştirmeye devam ederler.

Zaman geçtikçe AYEK üyeleri daha tehlikeli hale geldiler. Bunda onları öldürmek için aynı yöntemlerin kullanılması da etkili oldu.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.