IŞİD Rakka'dan Trump'a seslendi: Bizim gözlerimiz Roma ve İstanbul'un üzerinde

IŞİD Rakka'dan Trump'a seslendi: Bizim gözlerimiz Roma ve İstanbul'un üzerinde

IŞİD'in Rakka'da devam eden çatışmalar ile ilgili yayınladığı son propaganda filmini inceliyoruz.

IŞİD'e bağlı medya kanalları geçtiğimiz günlerde Rakka ile ilgili yaklaşık yarım satlik bir propaganda filmi yayınladı. Propaganda filminde IŞİD'in ABD destekli YPG güçlerine yönelik düzenlediği saldırılara ait görüntüler yer alıyor. Özellikle geçmiş dönemde bomba yüklü araçlar ile düzenlenen saldırıların dikkat çektiği videoyu kadraja alıyoruz.

Filmin başlarında IŞİD savaşçılarının YPG unsurlarının mevzilerine ve konuşlu oldukları yapılara yönelik gerçekleştirdiği güdümlü füze saldırılarına yer verilmiş.



Aşağıdaki görüntülerde bir evin balkonunda oturan YPG güçleri hedef alınıyor.



Aynı şekilde güdümlü füzeler ile YPG güçlerine ait askeri araçlar da hedef alınıyor.



Filmde isminin Abdulkerim er Rusi olduğu belirtilen bir IŞİD savaşçısının YPG güçlerine yönelik düzenlediği AGS bomba atar saldırılarına da yer verilmiş.


IŞİD'in belli modifikasyonlarla daha da geliştirdiği SPG-9 silahı ile kentte YPG güçlerinin konuşlu olduğu bölgelere atış yaptığı görülüyor. IŞİD aynı sistemi daha önce Musul'da kullanmıştı.





İsminin Ebu Abdullah el Ürdüni olduğu belirtilen bir IŞİD savaşçısı Rakka'da devam eden çatışmalar ile ilgili yaptığı kısa konuşmada, bu savaşa çok iyi bir şekilde hazırlandıklarını ifade ediyor.


Propaganda filminde kent merkezinde YPG güçlerine yönelik düzenlenen bomba yüklü araç saldırılarına da yer verilmiş. Filmde yer alan bomba yüklü araç saldırılarından bazıları daha önceki tarihlerde IŞİD'in haber kaynaklarınca servis edilmiş görüntüler.


Aşağıdaki görüntülerde evin çatısındaki YPG unsurları yaklaşmakta olan bomba yüklü arası önceden fark edip, ellerindeki hafif silahlar ile araca ateş etmeye başlıyorlar. Ancak araç evin önüne kadar gelip patlatılıyor.


"Gözlerimiz Roma ve İstanbul'un üzerinde"

Propaganda filminde isminin İshak es Somali olduğu ifade edilen bir IŞİD üyesi de kamera karşısında konuşarak ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik sözler sarf ediyor. Trump'ı 'yeni Firavun' olarak niteleyen İshak, "Sizin gözleriniz Musul ve Rakka'da olabilir, bizim gözlerimiz Roma ve İstanbul'dadır." ifadelerini kullanıyor. 


IŞİD'in Rakka kentinin doğusundaki Sanayi bölgesinde YPG güçlerinin mevzilerine yönelik düzenlendiği sızma operasyonuna ait görüntülere de propaganda filminde yer verilmiş. Zırhlı bir araç ile bölgeye gelen IŞİD mensupları YPG güçlerine yönelik saldırıya başlıyorlar.




Filmin ilerleyen kısımlarında YPG güçlerine hava desteği sağlayan ABD'ye ait A-10 savaş uçağı da görüntülenmiş. ABD'nin Rakka operasyonunda birçok hava aracı ile PKK'nın Suriye yapılanması olan YPG'ye destek verdiği biliniyor.


Filmin devamında YPG güçlerine ait olduğu ifade edilen, kamyonetin kasasına doldurulmuş birçok ceset görüntüleniyor.


Propaganda filminin son kısımlarına doğru yaklaşırken IŞİD'in bölgede düzenlediği keskin nişancı saldırılarına ait görüntüler başlıyor.



Örgütün Rakka'da düzenlediği çok sayıda keskin nişancı saldırısına ait görüntülerde, YPG güçlerinin oldukça açık bir şekilde hedef oldukları görülüyor.



IŞİD'in YPG güçlerine yönelik düzenlediği drone saldırılarına da yeni propaganda filminde yer verilmiş. Bu saldırı şeklinde drone'a bağlanan bir el bombası veya bir havan mermisi hedefin üzerine bırakılıyor. Filmde yer alan görüntülerin bazılarının daha önde IŞİD kaynaklarınca haber olarak servis edildiği anlaşılıyor.



Drone ile düzenlenen saldırılarda YPG güçlerinin toplu olarak bulunduğu noktalar ve nöbet tuttukları yapılar hedef alınıyor. Ayrıca askeri araçların da bazı saldırılarda hedef alındığını eklemek gerekir. Öte yandan, drone ile düzenlenen bu saldırılarda YPG unsurlarının yaralandıkları ve hareket edemedikleri de kolayca görülebilmektedir.


Propaganda filminin devamında IŞİD'e ait bir bomba yüklü aracın YPG güçleri tarafından merkez olarak kullanıldığı belirtilen bir eve girdiği ve infilak ettiği görülüyor. Görüntülerde bomba yüklü aracın bir engelle karşılaşmadan YPG güçlerinin merkezine rahatlıkla girdiği yer alıyor.



YPG ile işbirliği yapan aşiretler

Propaganda filminin son kısmında bölgede ABD'nin desteklediği YPG güçleriyle anlaşmalar yapan kabileler ve kabile reisleri ile ilgili söylemler yer alıyor. Filmde, bu kabilelerin "dinlerinden döndükleri" ifade edilirken, kendilerinden dinden çıkan anlamına gelen "mürted" olarak bahsediliyor.





Propaganda filminin son sahnesinde ise bölgedeki YPG güçleri ile işbirliği yaptığı iddia edilen "İsa Ali Kenneş" isimli bir kişi IŞİD'liler tarafından önce konuşturulup sonrasında ise infaz ediliyor.





Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.