Afganistan'da ABD için mağlubiyetin parolası: 'Önemli ilerlemeler kaydediyoruz'

Afganistan'da ABD için mağlubiyetin parolası: 'Önemli ilerlemeler kaydediyoruz'

Bugüne kadar Afganistan'da görev alan on yedi ABD'li komutan da aynı şeyi söyledi ancak sahadaki durum değişmedi.

Uluslararası Koalisyon'un bugüne kadar Afganistan'da görev yapan son 17 komutanı ve diğer ABD'li liderlerin tamamı Taliban'la mücadele ve ülkede istikrarın sağlanması konularında "önemli ilerleme kaydettiklerini" açıkladı.

Mevcut komutan General John Nicholson da umut vaat eden bu olumlu tabloda şimdiye kadar elde edilen kazanımları korumak, ülkede barış ve istikrarın yeniden tesis edilmesini sağlamak için sahneye "birkaç bin" asker daha sokmak istiyor.

2000-2003 yılları arası ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı görevini yürüten General Tommy Franks, Taliban'ın kesin yenilgiye uğradığı 2002 yılında, Ortadoğu'daki operasyonlardan sorumluydu. Franks o yıl verdiği bir röportajda, "Afganistan gibi bir ülkede 10 ayda ne büyük fark..." dedi ve ekledi "Taliban gitti."

Diğer birçok komutan da, NATO'nun Taliban'ı ezip geçtiğinden, Afganistan'da kazandıkları inanılmaz başarılardan bahsettiler. Çoğu terör uzmanının da belirttiği gibi, terörist grubun 15 yıldan daha uzun bir süre boyunca devam eden bir savaşa dayanması çok güçtü.

2005 yılında Merkez Kuvvetler'de Franks'in yerini alan General John Abizaid, "ilginç şekilde ilerleme kaydedilen" Afganistan'daki durumun oldukça umut verici olduğunu belirtti. Ayrıca koalisyonun sürdürdüğü inşa projelerinde "bazı somut ilerlemeler kaydedildiğini"  bununla birlikte 25 yıl sonra ülkenin büyük çoğunluğunda çatışma ve düşmanlıkların sonlandırılmasında aşama kaydedildiğini sözlerine ekledi.

2007-2008 yılları arasında Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) komutanı olarak görev yapan General Dan McNeil daha ihtiyatlı bir değerlendirme yaparak " Afgan Milli Ordusu'nun karşı saldırıya geçmesinde önemli ilerleme olduğunu" söyledi. Ancak "NATO'nun Afganistan'da geçiçi bir güç" olduğunu da dinleyicilere titizlikle hatırlattı.

Bu konuda hala bazı aksilikler yaşanıyor.

2009 yılında ise ISAF komutanı General David McKiernan, ABD'nin, zaferi Afganların taleplerine göre (güvenliğin tesisi, sivil kayıpların azaltılması, güvenilir yönetim ve sosyal-ekonomik kalkınma) tanımlaması gerektiğini küstahça ifade edince görevden alındı.

Mckiernan, Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in Irak ve Afganistan savaşlarının 2004 yılında kazanıldığı iddiasının aksine Afganistan'da gerçekten tatmin edici bir sonuca ulaşmak için on yıl veya daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Görevi Mckiernan'dan devralan General Stanley McChrystal, elde edilen bu büyük ilerlemeleri kabul etmeye yanaşmayınca 2010 yılında o da görevden alındı.

Neyse ki McChrystal'ın yerini General David Petraus aldı da "daha fazla ilerleme" kaydetmek için ustalıkla yeni bir strateji uygulumaya başladı. 2010 yılında Afganistan'daki ABD birliklerine gönderdiği mektupta "Bazı kritik bölgelerde önemli ilerleme kaydettiklerini ve daha fazlasını elde etmek için de hazır olduklarını" ilan etti.

Afganistan'da elde edilen en önemli ilerleme ise, kesinlikle, 2011 yılında Usame Bin Ladin'in üst düzey bir baskınla öldürülmesiydi. 2012 yılında Başkan Yardımcısı Joe Biden yaptığı bir konuşmada "Afganistan'dan 2014'te çıkıyoruz" diyerek meşhur meseleyi gündeme getirdi.

General John Allen da 2013 yılında görevi General Joseph Dunford'a devrederken yaptığı açıklamayla kendisinden sonra gelecekler için zaferin yolunu açtı: "Sanırım, zafer için yola devam ediyoruz"

Dunford, 2014 yılında savaşı bitirmeden önce daha ılımlı bir açıklamada bulundu." Şuanda önemli ilerleme kaydettik ancak hala tam olarak sürdürülebilir bir aşamada değiliz" Dunford ayrıca 2014 yılından sonra da ABD askerlerinin Afganistan'da kalması gerektiğini ifade etti. Elbette ülkedeki asıl savaş Afganlar tarafından yürütülecekti.

2014 yılının sonunda ülkedeki ABD askerlerinin sorumluluğu Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'nden (ISAF) Uzaktan Destek Misyonu'na(RSM) devredilirken, devir-teslim töreninde John Campell parlak tabloyu sürdürmeye devam etti.

"Hep birlikte, Afgan halkının üzerinden karanlığı ve umutsuzluğu kaldırarak onların geleceğe umutla bakmasını sağladık"

Uzaktan Destek Misyonu'nun şimdiki komutanı General Nicholson da kendisinden önce gelenlerin 15 yıldır yaptığı gibi 'ilerlemeyi' devam ettirmek istiyor. Şimdiye kadar en az iki başkan ve bir düzine komutan savaşı kazanmışken Nicholson'a büyük iş düşüyor.

Herşeye rağmen, 2016 yılının Temmuz ayında bir basın toplantısında da söylediği gibi Nicholson'ın planları işliyor: "Genel olarak Afganistan'daki misyonumuzun olumlu yönde ilerlediğini söyleyebilirim."

İlginç olan tek şey, 1996 yılından bir jet ski kazasında hayatını kaybettiği 2013 yılına kadar Taliban'ın yegane lideri olan Molla Muhammed Ömer de sürekli olarak bölgede "önemli ilerleme kaydettiklerini" söylüyordu. 

Cat Astronaut imzasıyla Duffel Blog'ta yer alan bu makale Mepa News okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.