ABD için savaşın maliyeti: Günlük 250 milyon dolarla neler yapabilirdi?

ABD için savaşın maliyeti: Günlük 250 milyon dolarla neler yapabilirdi?

Pentagon'un savaş için günlük olarak harcadığı parayla neler yapılabilirdi?

"Daha şeffaf bir hükümet" ile ilgili yıllarca süren tartışmalar, Savunma Bakanlığı'nı etkilemedi ve ABD askeri yönetimi, ülkedeki en acil sosyal konuların bazılarını kökünden çözebilecek bir bütçe payına el koydu.

 

En son "Savaş Maliyeti" raporuna göre, Pentagon 11 Eylül ile Haziran 2017 arasında “Terör ile savaş” kapsamında 1.46 trilyon dolar harcadı. Bu rakam şu ana kadar yayınlananların en iyimserlerinden biri.

Son on altı yılda ki harcamalar günde 250 milyon dolara, yıllık bazda ise 91 milyar dolara ulaşıyor. Bu miktar 'Teröre karşı savaş' ile bağlantılı diğer masrafların yanı sıra askeri operasyon masraflarına, görevli birliklere destek ve personel ve teçhizatın taşınmasını içeriyor.

Bunu vahim durumu somutlaştırabilmek için, federal hükümetin Pentagon'un savaş bütçesinin küçük bir kısmı ile tam olarak finanse edebileceği beş projeyi sizler için derledik.

Kamu yüksekokullarında ve üniversitelerinde ücretsiz eğitim:

Senatör Bernie Sander'in bu sene başında tanıttığı ve "All For All Act" adını taşıyan kitabında yer verdiğine göre devlete ait tüm yüksekokulların ve fakültelerin ücretsiz hale getirilmesi Pentagon’un bir yıllık savaş bütçesine veya bir başka deyişle 70 milyar dolara mal olacaktır.

Sağlık sigortasının kapsamını 16 milyondan fazla sigortasız Amerikalıyı da kapsayacak şekilde genişletme:

Amerika Birleşik Devletleri'nde tek ödeyenli sağlık sistemi uygulamanın ne kadara mal olacağına dair büyük tartışmalar yaşanmıştı.

 

Bununla birlikte, Amherst Üniversitesi Ekonomi Profesörü Gerald Friedman'a göre, devlet tarafından sağlanan sağlık hizmetlerini milyonlarca Amerikalı'ya genişletmek, o kadar pahalı olmak zorunda değil.

Salon dergisinde yer alan yakın tarihli bir makalede, Friedman, özürlü olmayan veya 65 yaşın üzerindeki Amerikalıların Tıbbi Destek Sistemi'ne (TDS) girmesine izin verilmesini öngören karma bir kamu-özel sağlık sistemini ele alıyor. Halen, sigortasız 28 milyon Amerikalı var, 61 milyon kişi TDS veya Çocuk Sağlık Sigortası ile destekleniyor. Ve 181 milyon vatandaş da özel sigorta kapsamında.

Friedman, TDS'nin genişletilmiş versiyonuna dâhil olacak yeni fertlere sağlık hizmeti sunmanın kişi başı 5,527 dolara mal olacağını tahmin ediyor, bu da Pentagon'un yıllık savaş bütçesinin 16 milyondan fazla insana TDS sağlayabileceği anlamına geliyor.

Flint'in su krizine son vermek:

Michigan Valisi Rick Snyder’ın, Flint'in su kaynaklarının zehirlenmesi nedeniyle halkından özür dilemesinin üzerinden neredeyse iki yıl geçti. Şu ana kadar, on beş kişi delillere müdahale, ihmal ve istemsiz adam öldürme suçuyla itham edildi. Kirliliğin yol açtığı ölüm veya hastalıklarla ilgili elimizde herhangi bir veri yok.

 

Ancak Flint sakinlerinin en büyük arzusu olan en temiz musluk suyuna erişim istediği hala ulaşılamaz durumda.

 

2016'dan yayınlanan bir devlet raporuna göre, önümüzdeki birkaç yılda kentin 20.000 su borusunun düzeltilmesi ve yenilenmesi en az 216 milyon dolar mal olacak. Ve bu buzdağının sadece görünen kısmı, zira Michigan’ın eski Kongre üyesi Candice Miller'ın isteği üzerine eyalet, yeni borular gelene kadar, etkilenen sakinler için şişelenmiş su, devamlı kurşun testi ve sağlık hizmetleri için 1 milyar dolara daha harcayacak.

 

Konut sakinlerinin yükselen su faturaları ve devletin ihmalinden dolayı dava açması gibi diğer maliyetler – Flint şehrinde yaşanan su krizini, ABD tarihinin en pahalı çevresel felaketlerinden biri haline getirdi.

 

Pentagon'un savaş bütçesinin bir haftalık bir kısmı ile federal hükümet, Flint'in su altyapısının değiştirilmesini ve ilgili diğer maliyetleri finanse edebilir.

Şu ana kadar eyalet ve federal hükümet yetersiz kaldı: Eyalet, Flint ile ilgili su projeleri için şu ana kadar 250 milyon dolar harcarken, Kongre'nin 2016 aralık ayında yayınladığı bütçede 170 milyon dolar ayırması durumu daha da kronikleştiriyor.


70 yıl boyunca Amerika'daki her kronik evsiz kişi için konut sağlama:

Birleşik Devletler'de, Konut ve Kentsel Gelişim Departmanı tarafından tanımlanan, kronik olarak evsiz olan yaklaşık 72.000 kişinin bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu rakam son bir yıldır evsiz olanları ve son 3 yılda en az 4 kez evsiz kalanları içermektedir.

 

Sağlık uzmanları, kronik evsizliğe en kapsamlı ve başarılı bir çözümün, bağlayıcı kuralların olmadığı kalıcı bir konut desteği sağlamanın olduğunu savunmaktalar. Araştırmalar, “önce konut” olarak bilinen bu yaklaşımın, Birleşik Devletler ve Kanada'da kronik evsiz kalmanın azaltılmasında en iyi çözün olduğunu destekler mahiyette.

 

The New England Journal of Medicine'de yayınlanan 2016 sayılı bir rapora göre, " ‘Önce Konut’ Programları, konut başına yıllık 8000 $ ila 18.000 $ 'a mal oluyor." Bu tahminin üst kısmı kullanarak, istikrarlı ve kaliteli konut sağlamak yılda 1.3 milyar dolara mal olacaktır. Bu rakamlar federal hükümetin, yirmi yılı aşkın bir süre boyunca kronik evsizlikle etkin mücadeleyi, Pentagon’un sadece bir yıllık harcamaları ile yürütebileceğini göstermektedir.

Porto Riko'nun borcunu temizleme:

Maria kasırgasının bu yaz Porto Riko'ya zarar vermesinden çok önce, ada devasa borçlar altında gömülmüş vaziyetteydi. Mahkeme dosyalarına göre, Porto Riko’nun borçlanma senedi sahiplerine 74 milyar dolar borcu var ve ödenmeyen emeklilik maaşlarından doğan borçları ise 52 milyar dolardan biraz fazla. Bu devasa borçlar, hükümeti son on yılda büyük oranda işçi sınıfına odaklanan ağır bir kemer sıkma politikası gütmeye yönetti.

 

Maria'nın ardından, Porto Riko'nun borç krizi düzelmeye devam ediyor. Porto Riko’nun borçlarını hafifletebilmesi için mücadele eden dini bir koalisyon olan Jubilee USA Network genel müdürü Eric LeCompte geçen ay USA Today'e verdiği demeçte, "Porto Riko'nun borcunu iptal etmedikçe tekrar inşa etmenin bir yolu yok, kurtarmanın tek yolu bu!" şeklinde konuştu.

 

Porto Riko'yu kurtarmak için yapılan görüşmeler hiçbir sonuç vermedi. Maria kasırgası adayı vurduktan hemen sonra Başkan Donald Trump, toparlanmaya yardımcı olmak için borcun "silinip yok edilmesini" önerdi ancak Beyaz Saray bütçe şefi Mick Mulvaney bu sözleri yerine getirmedi.

 

Federal hükümetin Porto Riko'nun tüm borçlarını silmek için savaş bütçesinin sadece bir buçuk yıllık bir kısmına ihtiyacı olacaktır.

The Newsweek'te yayınlanan bu makale Mepa News okurları için tercüme edilmiştir.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.