iPhone satışları neredeyse tüm ülkelerde düşüşte

iPhone satışları neredeyse tüm ülkelerde düşüşte

Apple, şirket genelinde gelirlerin %4 azalarak 90,8 milyar dolara gerilediğini söylüyor.

Apple'dan gelen son rakamlara göre iPhone satışları dünya genelinde neredeyse her bölgede düşüş gösterdi.

Teknoloji devi, akıllı telefonlarına yönelik genel talebin bu yılın ilk üç ayında %10'dan fazla düştüğünü ve satışların Avrupa hariç her bölgede azaldığını söyledi.

Apple, şirket genelinde gelirlerin %4 azalarak 90,8 milyar dolara gerilediğini ve bunun bir yıldan uzun bir süredir görülen en büyük düşüş olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, sonuçlar beklendiği kadar kötü değildi ve Apple'ın hisse fiyatı New York'ta mesai sonrası işlemlerde yükseldi.

Şirket, rakamların geçen yılın aynı döneminde alışılmadık derecede güçlü satışlara yol açan Covid ile ilgili tedarik kesintileri nedeniyle bozulduğunu söyledi.

Şirket, yaklaşan ürün lansmanlarına ve yapay zeka (AI) yatırımlarına dikkat çekerek, satışların önümüzdeki aylarda büyümeye geri döneceğini taahhüt etti.

iPhone için kritik önem taşıyan büyük Çin pazarındaki satışlar %8 oranında düştü. Steve Cook, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde işlerin durumu hakkında yatırımcılara güven vermeye çalıştı ve iPhone satışlarının aslında "anakara" Çin'de arttığını belirtti.

Cook, "Uzun vadede Çin'e ilişkin harika bir görüşe sahibim" dedi.

Bu pazardaki rekabet Huawei gibi yerel rakipler tarafından daha da kızıştırılıyor.

DA Davidson'da kıdemli yazılım analisti olan Gil Luria, Huawei gibi şirketlerin Çin'de iyi iş çıkardığını çünkü "yerel bir marka" olduğunu söyledi.

BBC'nin Today programına konuşan Luria, "Ancak özellikler, işlevsellik ve prestij açısından iPhone'un diğer tüm telefonlara göre hala bir avantajı var," dedi.

"Dolayısıyla tüketiciler ne zaman seçim yapma şansına ve kaynaklara sahip olsalar iPhone alacaklardır. Çin’de de durum farklı değil."

Araştırma şirketi Canalys'e göre, küresel olarak akıllı telefon sevkiyatları yılın ilk üç ayında %10 artarak uzun bir durgunluk döneminin ardından artış gösterdi.

Luria, Apple için, iPhone 12'nin neredeyse dört yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana "telefonda önemli gelişmeler" olmadığını, "Apple'ın 5G bağlantısını tanıttığı ve birçok tüketiciyi telefonu yükseltmeye zorladığını" söyledi.

"Şu anda umdukları şey, bu yılın sonlarında çıkacak olan iPhone 16'ya yeterince yeni yapay zeka özelliği ekleyerek nihayet büyük bir iPhone yükseltme döngüsü başlatabilmek."

Apple ayrıca uygulama mağazası ücretleri konusunda ABD ve Avrupa'daki düzenleyici kurumlarla yasal mücadeleler veriyor.

ABD'de Google'a karşı açılan ayrı bir tekelcilik karşıtı dava, Apple'ın internet tarayıcısı Safari'de Google'ı varsayılan arama motoru yapması karşılığında arama devinden aldığı kârlı ödemeleri tehdit ediyor.

Mahkeme dosyalarına göre, bu ödemeler 2022 yılında yaklaşık 20 milyar dolara ulaştı ve bu miktar Apple'ın kârını artırmaya yardımcı oldu.

Üç aylık vergi öncesi kar 28 milyar dolar olarak sabit kaldı ve şirket hisselerini geri almak için 110 milyar dolar ayırdığını açıkladı.

Finans şefi Luca Maestri, Apple satışlarının Haziran ayına kadar olan üç aylık dönemde "düşük tek haneli" rakamlarda artmasının beklendiğini söyledi.

Maestri, firmanın hizmet sektöründe çift haneli büyüme beklediğini de sözlerine ekledi.

CFRA Research'te kıdemli hisse senedi analisti olan Angelo Zino ileriye dönük olarak şunları söyledi: "Çin beklenenden daha iyi durumda ve ufukta yatırımcı duyarlılığını artırabilecek bir dizi yaklaşan olay/katalizör var."

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.