AstraZeneca, yan etkilerini kabul ettiği COVID-19 aşısını 'ticari nedenlerle' geri çektiğini açıkladı

AstraZeneca, yan etkilerini kabul ettiği COVID-19 aşısını 'ticari nedenlerle' geri çektiğini açıkladı

AstraZeneca geçtiğimiz ay gündeme gelen bir haberde COVID-19 aşılarının yan etkilerini kabul etmişti.

İngiliz ilaç üreticisi AstraZeneca Çarşamba günü yaptığı açıklamada, pandemide ilk üretilen aşılardan biri olan COVID-19 aşısı Vaxzevria'yı "ticari nedenler" ve güncellenmiş aşıların fazlalığını gerekçe göstererek piyasadan çektiğini duyurdu.

AstraZeneca sözcülerinden biri, "O zamandan bu yana birden fazla varyant COVID-19 aşısı geliştirildiğinden, mevcut güncellenmiş aşıların fazlalığı söz konusudur. Bu durum, artık üretilmeyen ve tedarik edilmeyen Vaxzevria'ya olan talebin azalmasına yol açtı” dedi.

Aşının yan etkileri olduğu kabul edilmişti

COVID-19'a karşı geliştiren ilk aşılardan birinin sahibi olan ilaç şirketi AstraZeneca, geçtiğimiz ay mahkeme belgelerinde ilk kez aşısının ölümcül kan pıhtıları ve düşük trombosit sayısı da dahil olmak üzere nadir yan etkilere neden olabileceğini kabul etmişti.

İngiltere'de şirket aleyhine açılan ve yaklaşık 50 mağdur için 100 milyon sterline yakın tazminat talep edilen bir davada, Covishield'in ölümlere ve ağır yaralanmalara yol açtığı savunuldu.

Telegraph'ın haberine göre, şirket Şubat ayında mahkeme belgelerinde şunları söyledi: "[AstraZeneca] aşısının çok nadir durumlarda toksik şoka (TST) neden olabileceği kabul edilmektedir. Nedensel mekanizma bilinmemektedir."

Trombositopeni Sendromlu Tromboz, kan pıhtısı oluşumu ve kan dolaşımında düşük trombosit sayısı ile kendini gösteren bir durumdur.

"Ayrıca, TTS [AstraZeneca] aşısının (veya herhangi bir aşının) yokluğunda da ortaya çıkabilir. Her bir vakada nedenselliğin belirlenmesi uzman kanıtına bağlı olacaktır" denildi.

Mağdurlardan biri, aşı nedeniyle kan pıhtısı oluştuğunu, bunun da kalıcı beyin hasarına yol açtığını ve çalışmaya devam etmesini engellediğini ifade etti.

Aşı, aralarında Hindistan ve Birleşik Krallık'ın da bulunduğu 150'den fazla ülkede COVID-19'a karşı önlem amacıyla uygulandı.

Covishield, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi ile işbirliği içinde AstraZeneca tarafından geliştirildi ve Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretildi.

Dünya Sağlık Örgütü de daha önce Covishield'in bu tür yan etkileri olabileceğini söylemişti.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü, aşılamanın COVID-19 enfeksiyonlarını önlemedeki faydasının "risklerden çok daha ağır bastığını" ifade etmiştir.

Kaynak: Mepa News, AFP

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.