Ateşkes görüşmeleri anlaşma olmadan sona erdi: Gazze'de son durum ne?

Ateşkes görüşmeleri anlaşma olmadan sona erdi: Gazze'de son durum ne?

BM yetkilisi, 110.000 Filistinli Refah'tan kaçarken ve yardımlar tükenirken İsrail'i Gazze'yi 'ortaçağ kuşatmasına' tabi tutmakla suçladı.

İsrail ordusu Gazze'nin güneyindeki Refah'ta saldırılarını arttırırken kuzeydeki Gazze şehrini de vurdu ve ateşkes görüşmelerinin anlaşma sağlanamadan sona ermesiyle birlikte Filistin topraklarındaki insani yardım operasyonlarını felce uğrattı.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Cuma günü yaptığı açıklamada 110.000 Filistinlinin Refah'tan kaçtığını söyledi.

İsrail birlikleri şehrin doğusunda yakın muharebe operasyonları ve hava saldırıları düzenleyerek ilerliyor.

Refah’ta bulunan UNRWA Planlama Direktörü Sam Rose, "İnsanlar taş kesilmiş durumda. İnsanlar çok uzun zamandır bundan korkuyordu ve şimdi başımıza geldi. Sürekli bombardıman var. Ufukta dumanlar var. Hareket halinde olan insanlar var” diye konuştu.

Rose, İsrail'in Gazze'yi "yakıp yıkma" savaşında "ortaçağ tarzı bir kuşatmaya" tabi tuttuğunu söyledi.

İsrail güçleri Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirerek insani yardım için hayati önem taşıyan geçiş noktasını kapattı.

"Pazar gününden bu yana Gazze'ye hiçbir yardım girmedi. Yardım yok, yakıt yok, erzak yok, hiçbir şey yok. Ve artık gerçekten son stoklarımıza kadar düştük." dedi Rose.

"Sağlayabileceğimiz birkaç günlük unumuz daha var. Ancak diğer her şey çok yakında yakıtsız ve susuz kalmaya başlayacak. Yani durum gerçekten çok vahim" diye ekledi.

refah-kapi-001.jpg

Ağır saldırı altında olan Refah'taki hastanelerden hastalar ve personel zorla çıkarıldı ve çok sayıda hasta ve yaralı Filistinlinin tedavi edilmesine olanak kalmadı.

"El Neccar Hastanesi hizmet dışı. Refah'taki Kuveyt Hastanesi ise sadece çok acil durumlar için kullanılıyor." diyor Filistinli doktor Muhammed Zakut.

"Özellikle kritik hastalar için ne yatağımız ne de -onları- sevk edecek hastanemiz var.” diyor Zakut.

Görgü tanıkları daha kuzeyde, Gazze Şehri'nin Zeytun, Sabra, Nasr, Tel el-Hava ve Şati mülteci kampını hedef alan mahallelerinde hava saldırıları ve çatışmalar olduğunu bildirdi.

Wafa haber ajansına göre, İsrail saldırılarının Gazze Şehri'nin merkezinde bir ailenin evini vurmasının ardından en az üç kişi hayatını kaybetti ve beş kişi yaralandı.

'Esneklik' gerekli

İsrail ve Hamas heyetleri, Katar, ABD ve Mısır'ın arabuluculuğunda yapılan ateşkes görüşmelerinin son turunun ardından Mısır'ın başkenti Kahire'den ayrıldı.

Filistinli grup Hamas Cuma günü yaptığı açıklamada "topun artık tamamen" İsrail'in sahasında olduğunu söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ateşkes ve Gazze'de tutulan esirlerin Filistinli esirlerle takası konusunda bir anlaşmaya varılabilmesi için iki tarafın da "esneklik" göstermesi gerektiğini söyledi.

Hamas bir anlaşmanın İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini, savaş nedeniyle yerlerinden edilen Filistinlilerin geri dönmesini ve "kalıcı bir ateşkes" amacıyla esirlerin esirlerle takas edilmesini içereceğini söyledi.

Grup, şartların arkasında durduğunu ve İsrail'in "birkaç temel konuda itirazda bulunduğunu" belirtti.

Yayın kuruluşu CNN'in görüşmeler hakkında bilgi sahibi üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, Hamas'ın çatışmalara 12 haftalık bir ara verilmesi talebi, bu haftaki ateşkes müzakereleri sırasında İsrail için önemli bir engeldi.

'Tırnaklarınızla savaşın'

İsrail, yerinden edilmiş 1,4 milyon Filistinlinin barındığı Refah'a yönelik saldırısını, BM'nin ve aralarında en önemli askeri ve siyasi destekçisi ABD'nin de bulunduğu müttefiklerinin uyarılarına rağmen sürdürmekte kararlı.

ABD Başkanı Joe Biden, kara saldırısını gerçekleştirmesi halinde ABD'nin İsrail'e yaptığı bazı silah yardımlarını durduracağı uyarısında bulunurken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu meydan okumaya devam etti.

"Eğer yalnız kalmamız gerekiyorsa, yalnız kalacağız. Gerekirse tırnaklarımızla savaşırız. Ancak tırnaklarımızdan çok daha fazlasına sahibiz" dedi Perşembe günü verdiği bir röportajda.

ABD'li medya kuruluşu Axios'un haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Cuma günü Kongre'ye İsrail'in Gazze'deki tutumuna ilişkin bir rapor sunması bekleniyor.

Cuma günü BM Genel Kurulu, Filistin'e yeni "hak ve ayrıcalıklar" tanıyan ve BM Güvenlik Konseyi'ni Filistin'in tam üyelik talebini olumlu bir şekilde yeniden değerlendirmeye çağıran bir kararı oylayacak.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.