Avrupa Birliği İran'a yönelik yaptırımları genişletiyor

Avrupa Birliği İran'a yönelik yaptırımları genişletiyor

Yaptırımların sadece Rusya'ya değil bölgedeki vekillere yapılan drone ve füze teslimatlarını da kapsayacak şekilde Rusya'nın ötesine genişletileceği belirtildi.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Josep Borrell, Tahran'ın İsrail'e yönelik füze ve insansız hava aracı saldırısının ardından AB dışişleri bakanlarının Pazartesi günü İran'a yönelik yaptırımların genişletilmesi konusunda prensipte anlaştıklarını söyledi.

Avrupa Birliği'nin kitle imha silahlarının yayılması, insan hakları ihlalleri ve Rusya'ya insansız hava aracı tedarik etmesi nedeniyle İran'a karşı halihazırda çok sayıda yaptırım programı bulunuyor.

Ancak bazı AB ülkeleri drone'larla ilgili yaptırımları füzeleri ve vekil güçlere yapılan transferleri de kapsayacak şekilde genişletme çağrısında bulunmuştu.

Borrell Lüksemburg'da düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mevcut insansız hava aracı sistemini, füzeleri ve bunların Rusya'ya potansiyel transferini de kapsayacak şekilde genişletmek üzere siyasi bir anlaşmaya vardık" dedi.

Yaptırımların sadece Rusya'ya değil bölgedeki vekillere yapılan drone ve füze teslimatlarını da kapsayacak şekilde Rusya'nın ötesine genişletileceğini söyledi.

Yaptırımların genişletilmesi yürürlüğe girmeden önce yasal çerçevenin onaylanması için daha fazla çalışma yapılması gerekecek.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.