Avrupa Birliği İsrail saldırısının ardından İran'a yönelik yaptırımları ağırlaştıracak

Avrupa Birliği İsrail saldırısının ardından İran'a yönelik yaptırımları ağırlaştıracak

Şimdiye kadar sadece diplomatik bir saldırıyla karşılık vermiş gibi görünen İsrail ise askeri bir karşılık vermekten vazgeçmiş değil.

Avrupa Birliği, Tahran'ın İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırısının ardından İranlı insansız hava aracı ve füze üreticilerine yönelik yaptırımları genişletme kararı aldı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel "İran'ı izole etmek için her şeyi yapmak çok önemli" dedi.

Avrupa bloğunun halihazırda İran'a karşı, Ukrayna'ya karşı savaşında kullanmak üzere Rusya'ya insansız hava aracı satması da dahil olmak üzere, çok sayıda yaptırımı bulunuyor.

ABD önümüzdeki günlerde kendi yeni yaptırımlarını uygulamaya koyacağını açıkladı.

AB'nin yeni yaptırımları, İran'ın Cumartesi günü İsrail'e yönelik doğrudan saldırısından bu yana bloğun 27 lideri arasında yapılan ilk toplantı olan Brüksel'deki bir zirvede kabul edildi. 300'den fazla füze ve insansız hava aracı İran, Irak, Suriye ve Yemen'den ateşlendi ve bunların çoğu İsrail ve müttefikleri tarafından düşürüldü.

Tahran bunun 1 Nisan'da İsrail'in Suriye'deki konsolosluğuna düzenlediği ve 13 kişinin öldüğü varsayılan hava saldırısına misilleme olduğunu savundu.

Şimdiye kadar sadece diplomatik bir saldırıyla karşılık vermiş gibi görünen İsrail ise askeri bir karşılık vermekten vazgeçmiş değil.

Ancak dünya liderleri Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışmayı önlemek amacıyla itidal çağrısı yapmaya devam ediyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Çarşamba günkü toplantının ardından yaptığı açıklamada "Bizim için bu anın daha fazla gerilimin azaltılması için kullanılması ve İsrail'in de bu başarıyı tüm bölgedeki konumunu güçlendirmek için kullanması ve kendi büyük bir saldırıyla karşılık vermemesi önemli" dedi.

İsrail müttefiklerinden Tahran'ın füze programına yaptırım uygulamalarını ve İran'ın önemli bir askeri ve siyasi gücü olan Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) terör örgütü olarak tanımlanmasını talep etti ki bu ABD'nin yaptığı ancak AB ve İngiltere'nin henüz yapmadığı bir şey.

AB halihazırda insan hakları ihlalleri, nükleer silahların yayılmasına yönelik faaliyetleri ve Rusya'ya verdiği askeri destek nedeniyle İran'ı hedef alan çok çeşitli tedbirler uyguluyor.

Salı günü daha fazla yaptırım olasılığı hakkında konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "İran'ın terör finansmanını engellemek için tüm seçeneklerin masada olmaya devam ettiğini" söyledi.

Yellen ayrıca İran'ın petrol ihracatının Washington'un hedef alacağı "olası bir alan" olabileceğinin de sinyalini verdi.

"Açıkça görülüyor ki İran bir miktar petrol ihraç etmeye devam ediyor. Yapabileceğimiz daha fazla şey olabilir.”

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan daha sonra yaptığı bir açıklamada İran'ın füze ve insansız hava aracı programının yanı sıra Devrim Muhafızları ve İran Savunma Bakanlığı'nın da kapsanacağını söyledi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.