Bakan Şimşek: Parasal sıkılaşmanın sonuna geldik

Bakan Şimşek: Parasal sıkılaşmanın sonuna geldik

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı çok açık. 2023'te yüzde 4,5 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz. Parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği'nin 66. Genel Kurulu'nda kameraların karşısına geçti.

Şimşek konuşmasında özel bankaların tüketici kredilerine odaklandığı dönemin geride kalması gerektiğini, bu konuda haklı gerekçeleri de olmadığını söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği 66. Genel Kurulu'na Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankalara reel sektörü destekleme ve dezenflasyon için hükümetin programına uygun hareket etme çağrısı yaptı.

Toplantıda açılış konuşmasını Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar yaptı.

Çakar sektörün sermaye yapısının güçlü olduğunu vurgularken, kredi risklerinin de yönetilebilir düzeyde olduğunu belirtti. Çakar son yıllarda bankacılık sektörünün kaynaklarının üretim, yatırım ve ihracata gittiğini ifade etti.

Kur korumalı mevduatın toplam mevduat içindeki payının yüzde 25 olduğunu belirten Çakar, sektörün özkaynak kârlılığının enflasyonun gerisinde kaldığını söyledi.

Şimşek: Özel bankalar reel sektörü desteklemeli

Toplantıda Şimşek'in konuşmasında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

"Ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı çok açık. 2023'te yüzde 4,5 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz. Parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik. Yakınız. Yani 2024'ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır.

Sermaye piyasalarına fon akışı başladı. Finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz.

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları ülkemiz için daha olumlu perspektif sunmaya başlamış, bir kurum bankacılık sektörümüzün görünümünü durağana yukarı yönlü değiştirmiştir.

Sektörün yurt dışı finansmanı geliştirmesini bekliyoruz. Dezenflasyon süreci için programımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz. Özellikle ihracatın finansmanı önemlidir. Özel bankaların tüketici kredilerine odaklandıkları dönem geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değildir, bu konuda özel bankaların haklı gerekçesi de kalmamıştır.

Sürdürülebilir büyümenin devamı için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşması önemlidir.

Dün TOBB'un bir etkinliğine katıldık. Temsilcilerin hemen hemen hepsinin belirttiği nokta finansmana erişimdi.

Bu konuda üzerimize düşeni biz de yapacağız. Maliye ve para politikası eşgüdüm içerisinde olacak.

Bankacılık sektörü bugüne kadar ülkemizin büyümesini güçlü şekilde desteklemiştir. Bunun devamı da bir ihtiyaçtır."

Kaynak: Bloomberg HT

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.