Hasan Sufan kimdir?

Hasan Sufan kimdir?

Ahraru'ş Şam Hareketi'nin yeni lideri olarak seçilen Hasan Sufan, rejim karşıtı mücadele geçmişiyle tanınıyor.

Suriyeli muhalif lider Hasan Sufan, Ahrar el Şam'da darbe iddialarıyla tekrar gündeme geldi.

Sednaya hapishanesinde geçen 12 yılın ardından Ahrar el Şam ile rejim arasında gerçekleşen esir takası sonrası serbest kalan isim, 2017’de hareketin yeni lideri olarak seçilmişti.

Doğumu, eğitimi ve siyasi tecrübesi

Hasan Sufan 1977’da Suriye’nin Lazkiye kentinde dünyaya geldi. İlk eğitimini Suriye okullarında aldıktan sonra yine Lazkiye'deki Tişrin Üniversitesi'nde İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Daha sonra Suudi Arabistan’a giderek Kral Abdulaziz Üniversitesi’nde okuduğu gibi Suudi Arabistan’daki ilim adamlarının derslerine de katıldı.

Bazı kaynaklara göre Suriye'ye kendi isteğiyle döndükten sonra tutuklandı. Bazı kaynaklar ise Suudi ArabistanIn Sufan'ı tutuklayarak sınır dışı işlemiyle Esed rejimine teslim ettiğini belirtti. İşkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi'ne atıldı.

2008 yılında Sednaya Hapishanesi mahkumlarının ayaklanmasının ardından rejimle başlatılan müzakerelerde önemli bir rol üstlendi.

Sufan, 2014 yılının Eylül ayında bir saldırı sonucunda grubun diğer üst düzey isimleriyle beraber hayatını kaybeden, Ahrar el Şam’ın kurucu ismi Hassan Abbud’a en yakın isimlerden biriydi. yine aynı saldırıda hayatını kaybeden Ahrar el Şam’ın Siyasi Ofis Başkanı Muhibbuddin Eş Şami’nin de damadı olduğu biliniyor.

“Farklı gruplar arasında kardeşliği sağlayabiliyordu”

Hasan Sufan’ın hapishane arkadaşlarından biri olan gazeteci Deyyab Seriyye, Sufan hakkında şunları söylemekte: “Hasan Sufan, hapishanedeki demokratlar, Kürt parti üyeleri ve daha sonra IŞİD’te emir olan Selefi cihatçıların uyumlu bir şekilde geçinmelerini, kardeşçe yaşamayı sağlamıştı.”

Mahkumları temsilen müzakere delegasyonuna seçilmesi

Gazeteci Deyyab sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ayaklanma sırasında mahkumlar krizin çözülmesi için, Hasan Sufan ile beraber 4 kişinin mahkumları temsilen müzakere delegasyonunda yer almasında karar kıldı. Ancak Tel Aferli Ebu Halid El Iraki adında birinin liderliğini yaptığı bir grup buna karşı çıkıyordu, müzakere yapacakların ve bunu kabul edenlerin kafir olacağını söylüyordu. Ayrıca mahkumların alıkoyduğu esir rejim askerlerinin tamamını da öldürmeyi teklif ediyorlardı. Müzakere delegasyonunda Hasan Sufan ile birlikte El Kaide yetkilisi Ürdünlü İbrahim Dahir, hiçbir grupla bağlantısı olmayan Banyaslı ilim adamı Semir El Bahr, bugün Ahrar el Şam’ın manevi babası olarak kabul edilen Ebu’l Abbas Eş Şami ve Hici olarak bilinen Hizbu’t Tahrir yetkilisi vardı.”

Muhtemel rejim katliamına engel olması

Deyyab şöyle devam ediyor: “Ayaklanma sırasında sayısı yaklaşık 1200’e varan rejim askerinin serbest bırakılmasında Hasan Sufan önemli bir role sahipti. Daha sonra IŞİD’e katılan radikal bir grup onları boğazlamayı istiyordu. Ancak Hasan Sufan ve bir grup mahkum, akan kanı durdurmak ve muhtemel bir katliama engel olmak için rejim askerlerini serbest bıraktı.”

9 ay devam eden görüşmelerin ardından özgürlük

Tekrardan mahkemeye sevk edilen Sufan ile beraberindeki 5 kişi hakkında idam cezası verildi ancak bu hüküm uygulanmadı. 2016’nın sonlarında Ahrar el Şam Hareketi ile Esed rejimi arasında gerçekleşen esir takası sonucunda serbest kaldı. Yaklaşık 9 ay sürdüğü kaydedilen görüşmelerin ardından 15 rejim askerinin serbest bırakılmasına karşılık Hasan Sufan ile bir kadın rejim tarafından serbest bırakıldı.

"Ebu Musab Es Suri" kıyası

Ahrar el Şam Hareketi için çok önemli bir isim olduğu bilinen Hasan Sufan’ın serbest kalması için Ahrar el Şam’ın gerekli bütün adımları attığı ancak uzun bir zaman başarılı olamadığı belirtiliyor. Ahrar el Şam’ın komutanlarından Faruk Ebu Bekir onu, El Kaide’nin stratejistlerinden Ebu Musab Es Suri’ye denk görerek şu ifadeleri kullanıyor: “Hasan Sufan, Suriye’de savaşan bütün İslamcı gruplar ve liderleri tarafından saygı gören bir isim. Bilhassa bu aşamada gruplar arası yakınlaşmada önemli bir rol üstlenecektir.”

Etki sahibi bir isim

Daha 25 yaşını aşmamışken hapishanede davetçi, fikir adamı ve etki sahibi olarak itibar edilen Hasan Sufan, hapishanedeyken Ahrar el Şam’ın manevi babası Ebu’l Abbas Eş Şami’nin baş talebelerindendi. 2011 yılında başta Ceyşu’l İslam lideri Zehran Alluş, Ahrar el Şam lideri Hassan Abbud, Sukuru’ş Şam lideri Ahmet Eş Şeyh Ebu İsa olmak üzere onlarca İslamcıyı serbest bırakmasına rağmen Hasan Sufan’ı serbest bırakmaması, Sufan'ın önemi hakkında ipucu veriyor.

Ahrar el Şam'daki krizler

Grubun krizlerle boğuştuğu bir dönemde liderlik görevine gelen Sufan, yaklaşık bir yıl sonra, 2018 yılının Ağustos ayında liderliği Cabir Ali Paşa'ya bıraktı.

Bunun ardından daha geri planda rol oynayan Sufan, 2019 yılı Mayıs ayında Ahrar el Şam grubundan tamamen ayrıldığını ve "sıradan bir asker olarak Suriye devrimi için mücadeleye devam edeceğini" açıkladı.

Sufan'ın adı 2020 yılı Ekim ayında tekrar gündeme geldi.

Sufan'ın Ahrar el Şam'da askeri kanadı desteklediği ve mevcut siyasi liderliği devirmek istediği öne sürüldü. Ahrar el Şam'ın askeri kanadı da yayınladığı bir açıklamayla Sufan'ın lider olmasını istediklerini kaydetti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.