BM: Filistin devletinin kurulma ihtimali ortadan kalkıyor

BM: Filistin devletinin kurulma ihtimali ortadan kalkıyor

BM İnsan Hakları Şefi Volker Turk, Yahudi yerleşimcilerin uyguladığı şiddetin bir Filistin devleti kurulması ihtimalini ortadan kaldırma riski taşıdığını söyledi.

Birleşmiş Milletler insan hakları şefi, işgal altındaki Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin rekor düzeyde genişlediğini ve bir Filistin devletinin kurulma ihtimalini ortadan kaldırma riski taşıdığı uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk Cuma günü yaptığı açıklamada, Yahudi yerleşimlerinin artmasının İsrail'in kendi sivil nüfusunu işgal altındaki topraklara nakletmesi anlamına geldiğini ve bunun da bir savaş suçu olduğunu söyledi.

Uluslararası toplum uzun zamandır İsrail yerleşimlerini uluslararası hukukun ihlali ve Filistin devletinin kurulmasının önünde bir engel olarak görüyor.

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yeni konut planlarını açıklamasının ardından ABD geçen ay yerleşimlerin uluslararası hukukla "çeliştiğini" söyledi.

Turk'un raporu, İsrail hükümetinin politikalarının "İsrailli yerleşimci hareketinin Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria üzerindeki uzun vadeli kontrolünü genişletme ve işgal altındaki bu bölgeyi İsrail Devleti'ne istikrarlı bir şekilde entegre etme hedefleriyle daha önce görülmemiş ölçüde uyumlu göründüğünü" ortaya koydu.

Turk, yasadışı İsrail konutlarındaki artışla ilgili 16 sayfalık rapora eşlik eden bir açıklamada, "Yerleşimci şiddeti ve yerleşimle ilgili ihlaller şok edici yeni seviyelere ulaştı ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik her türlü pratik olasılığı ortadan kaldırma riski taşıyor" dedi.

BM'nin kendi gözlemlerine ve diğer kaynaklara dayanan raporda, Ekim ayı sonuna kadar geçen bir yıllık süre zarfında işgal altındaki Batı Şeria'da 24.300 yeni İsrail konutunun belgelendiği ve bu rakamın gözlemlerin başladığı 2017 yılından bu yana en yüksek seviye olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, özellikle Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve Gazze Şeridi'ndeki mevcut savaşı tetikleyen saldırılardan bu yana, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik hem Yahudi yerleşimci hem de İsrail şiddetinin yoğunluğu, şiddeti ve sürekliliğinde dramatik bir artış olduğu belirtildi.

Rapora göre 7 Ekim’den bu yana 400'den fazla Filistinli İsrail güvenlik güçleri ya da Yahudi yerleşimciler tarafından öldürüldü.

Ayrıca raporda zorla tahliyeler, inşaat izinlerinin verilmemesi, ev yıkımları ve Filistinlilere uygulanan hareket kısıtlamalarına da dikkat çekildi.

ABD, İngiltere ve Fransa geçtiğimiz haftalarda Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri ve kışkırtmalar nedeniyle İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulamıştı.

İsrail yeni yerleşimlere onay verdi

İsrail'in yerleşim planlama otoritesi Çarşamba günü işgal altındaki Filistin topraklarında yaklaşık 3.500 yeni konut için yeşil ışık yakarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başladığı geçen yıldan bu yana bu tür ilk onayları verdi. Onay, İsrail'in müttefikleri de dahil olmak üzere birçok ülkeden gelen yaygın kınamalara yol açtı.

Turk, İsrail'in Maale Adumim, Efrat ve Kedar'da yerleşimci evleri inşa etme planlarının "uluslararası hukuka aykırı" olduğunu söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı yerleşimlerin uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı ve yasadışı önlemler olduğunu söylerken Katar bu tür adımların "iki devletli çözümün uygulanmasını amaçlayan uluslararası çabalara ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve barış sürecinin yeniden başlamasını engellediğini" söyledi.

Almanya İsrail'den "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali" olarak nitelendirdiği planları geri çekmesini istedi.

Aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich X'te yaptığı açıklamada "Düşmanlar bize zarar vermeye ve bizi zayıflatmaya çalışıyor ama biz bu topraklarda inşa etmeye ve inşa edilmeye devam edeceğiz" dedi.

Smotrich, inşaatların geçtiğimiz yıl onaylanan yasadışı yerleşimlerdeki 18.515 konuta eklendiğini söyledi.

BM'nin Orta Doğu barış süreci özel koordinatörü Tor Wennesland, tüm yerleşimlerin "uluslararası hukuka göre yasadışı" ve Batı Şeria'da "çatışmanın itici gücü" olduğunu söyledi.

ABD arabuluculuğundaki İbrahim Anlaşması çerçevesinde İsrail ile ilişkilerini normalleştiren iki Arap ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn de İsrail'in bu planlarını kınadı.

İsrail 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ni ele geçirdikten sonra yerleşim yerleri inşa etmeye başladı.

İsrail'in bu Filistin topraklarında yerleşim yerleri kurması uluslararası hukuka göre yasa dışı sayılıyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.