BM raporu: Mogadişu yönetimi Somali'de sivillere gönderilen insani yardımları çalıyor

BM raporu: Mogadişu yönetimi Somali'de sivillere gönderilen insani yardımları çalıyor

Mogadişu yönetiminin Somali'deki sivillere yönelik insani yardımları çaldığı ve yardımların yolsuzluğa harcandığı rapor edildi.

İki üst düzey Avrupa Birliği (AB) yetkilisinin Pazartesi günü Reuters'e verdiği bilgiye göre, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen bir soruşturmada kıtlığı önlemeye yönelik yardımların çalındığının ve kötüye kullanıldığının tespit edilmesinin ardından Avrupa Birliği yönetimi Somali'deki Dünya Gıda Programı'na (WFP) yönelik finansmanı geçici olarak askıya aldı.

BM verilerine göre, Avrupa Komisyonu geçen yıl WFP'nin Somali'deki operasyonlarına 7 milyon dolardan fazla yardımda bulunmuştu.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Balazs Ujvari, karara dair bir doğrulama yahut yalanlama yapmazken "Durumu izlemeye ve dolandırıcılık, yolsuzluk veya suistimallere karşı sıfır tolerans yaklaşımımıza uymaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

WFP ise konuyla ilgili yorum taleplerine ise yanıt vermedi.

Üst düzey bir AB yetkilisi kararın Somali'ye gönderilen yardımların toprak sahipleri, yerel yetkililer, güvenlik güçleri mensupları ve insani yardım çalışanları tarafından çalındığı sonucuna varmasının ardından alındığını söyledi.

Rapora göre savaş nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş kişiler, kendilerine çeşitli tehditler yöneltilerek, aldıkları nakit yardımın yarısına kadarını Mogadişu yönetimindeki çeşitli kişilere ödemeye zorlandı. Bu tehditler arasında yardıma muhtaç kişilerin isimlerinin yardım listelerinden silinmesi de yer alıyor.

BM raporunda, yardımların çalınmasının "yaygın ve sistematik olduğu" vurgulandı.

Somali'deki Mogadişu yönetiminin yetkilileri yolsuzluk ve insani yardımların çalınmasıyla suçlanıyor.

Ülkeye gönderilen yardımların az bir kısmının sivillere ulaştığı, önemli bir kısmının ise yolsuzluğa harcandığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum