Burkina Faso cuntası lideri: Rusya stratejik müttefiğimiz

Burkina Faso cuntası lideri: Rusya stratejik müttefiğimiz

Burkina Faso'daki askeri cunta yönetimi lideri Yüzbaşı İbrahim Traore, Fransa ordusunun ülkeyi terk etmesi beraberinde Rusya ile olan yakınlaşmaya değindi.

Burkina Faso'daki askeri cunta yönetimi lideri Yüzbaşı İbrahim Traore, Rusya ile stratejik müttefik olduklarını ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Rus Wagner güçlerinin cihat yanlısı gruplara karşı savaşta kendilerini desteklemediğini öne sürdü.

Devlet televizyonuna konuşan Traore, Fransız ordusunun ülkeden ayrılması sonrası Rusya ile yakınlaşma hakkındaki soruları yanıtladı.

"Fransız ordusunun (ülkeyi) terk etmesi, Fransa'nın bir müttefik olmadığı anlamına gelmiyor." diyen Traore "Ancak bizim stratejik müttefiklerimiz de var. Yeni iş birliği çeşitlerimiz mevcut. Örneğin, Rusya stratejik bir müttefiktir." dedi.

Rusya'nın Burkina Faso ordusunun en büyük askeri ekipman tedarikçisi olduğunu ve en büyük tedarikçisi olarak da kalacağını vurgulayan Traore, "Rusya'yla iş birliğinden memnunum." diye konuştu.

Wagner güçlerinin Burkina Faso'da faaliyet gösterdiği iddialarını da yanıtlayan cunta lideri, "ordunun cihat yanlısı gruplara karşı yalnız bir savaş verdiğini" belirterek "diğer ülkelerin cuntayla iş birliği yapamasın diye Wagner varlığına dair söylentilerin ortaya atıldığını" ifade etti.

Burkina Faso cuntası Fransa ile bir sorunu olmadığını ve cihat yanlısı gruplara karşı askeri ortaklarını çeşitlendirmeyi istediğini açıklamıştı. Bu askeri partnerin ise Rusya olabileceği düşünülüyor.

Askeri cunta ayrıca Wagner'le anlaşma yapmaya dair planlarının olmadığını, bunun yerine cihat yanlısı gruplara karşı mücadelede sivilleri silah altına aldığı milis gücüyle ülkeyi güvenli hale getirmeye çalıştığını duyurmuştu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.