Cumhurbaşkanı Erdoğan Erbil'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan Erbil'de

Cumhurbaşkanı Pazartesi akşamı Erbil Uluslararası Havalimanı'nda Başkan Barzani ve Başbakan Barzani tarafından kabul edildi.

Bağdat'ta Iraklı yetkililerle yaptığı görüşmelerin ardından Pazartesi günü Erbil'e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani tarafından kabul edildi.

Pazartesi günü bir günlük ziyaret için Bağdat'a giden Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Raşid ve Başbakan Muhammed Şiya El Sudani ile bir araya geldi.

Erdoğan daha sonra Erbil'e geçerek Başkan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüştü.

Erdoğan en az sekiz bakandan oluşan bir heyete başkanlık ediyor.

Cumhurbaşkanı Pazartesi akşamı Erbil Uluslararası Havalimanı'nda Başkan Barzani ve Başbakan Barzani tarafından kabul edildi.

Barzani, Erdoğan'ın ziyareti "Irak ve Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki güçlü siyasi, ekonomik ve güvenlik bağlarını vurgulamaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Erbil'de ağırlamayı ve barış, istikrar ve ekonomik kalkınma gibi acil konuları görüşmeyi dört gözle bekliyorum" dedi.

Bu ziyaret Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak IKBY’ye yaptığı ilk ziyaret. Erdoğan'ın Erbil'e yaptığı son ziyaret 2011 yılında Türkiye'nin başbakanı olarak görev yaptığı döneme dayanıyor.

IKBY'den petrol ihracatının yeniden başlaması, liderler arasında görüşülmesi beklenen en önemli konulardan biri.

Paris merkezli bir tahkim mahkemesinin, Erbil'in 2014 yılında bağımsız petrol ihracatına başlamasına izin vererek 1973 tarihli boru hattı anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara'ya karşı Bağdat lehine karar vermesinin ardından petrol ihracatı bir yılı aşkın bir süredir durdurulmuştu.

Karar Irak-Türkiye boru hattını kullanılamaz hale getirdi.

Erbil, Bağdat yönetimi ve Türk yetkililer arasında yapılan çeşitli görüşmelere rağmen ihracat henüz yeniden başlamadı ve birçok uluslararası petrol şirketi üretimi askıya aldı. IKBY, ihracatın durdurulmasından bu yana 11 milyar dolardan fazla gelir kaybedildi.

Erdoğan Erbil ziyareti sırasında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ile de bir araya geldi.

Türkiye'nin son aylarda Kuzey Irak'ın dağlık bölgelerinde PKK’ya karşı karşı sınır ötesi operasyonlarını yoğunlaştırması nedeniyle bu ziyarette sınır güvenliği konusu da Ankara'nın gündeminde üst sıralarda yer alıyor.

PKK, Ankara'nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından da terör örgütü olarak tanımlanmaktadır.

Kaynak: Mepa News, Rudaw

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.