Dışişleri Bakanı Fidan'ın ABD ziyaretinde neler görüşülecek?

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ABD ziyaretinde neler görüşülecek?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın önümüzdeki günlerde ABD'ye bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, Bakan Hakan Fidan'ın 7-8 Mart tarihlerinde ABD'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sayın Bakanımız, 7-8 Mart 2024 tarihlerinde ABD'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir. Söz konusu ziyaret esnasında Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantısı düzenlenecektir. Sayın Bakanımızın bu çerçevede ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la bir araya gelmesi ve ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunması öngörülmektedir."

Gündemde ne var?

Ziyaret, ABD ile Türkiye arasında özellikle NATO içi iş birliği ile F-16 ve F-35 konularının gündemde olduğu bir sürece denk geliyor.

Reuters'ın bir Türk diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre görüşmelerde gündem ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze ve Ukrayna'da devam eden çatışmalar olacak. Ayrıca savunma ve enerji konularında temaslarda bulunulacak.

Fidan'ın ziyaret kapsamında ayrıca Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Reuters'a konuşan diplomatik kaynak, Fidan'ın ziyareti sırasında Türkiye'nin savunma sanayi üzerindeki yaptırımların kaldırılması, F-16 savaş uçaklarının satışı ve Karadeniz tahıl anlaşmasının da gündemde olacağını belirtti.

Kaynağa göre Gazze meselesi de gündemin ana başlıklarından biri. Reuters'a göre Türk diplomatik kaynak "İsrail'in Gazze'deki katliamının durdurulması, Gazze'de acil ve tam bir ateşkes sağlanması ve uluslararası parametrelere uygun iki devletli bir çözüm için harekete geçilmesi gerektiğini ifade edecek" ifadelerini kullandı.

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın da ikili görüşmeler için ABD'de bulunuyor. Kalın'ın burada CIA Başkanı William Burns ile de görüşmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.