'Kripto paralar ABD hegemonyasını zayıflatacak'

'Kripto paralar ABD hegemonyasını zayıflatacak'

Bitcoin Vakfı Kurucu Direktörü Matonis, kripto paralar yüzünden dolar ve avronun öneminin azalacağına işaret etti.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası’nın en çok merak edilen konuşmacıların biri şüphesiz Bitcoin Vakfı Kurucu Direktörü, ekonomist Jon Matonis’di. Aydınlık'ın haberine göre etkinliğin ikinci gününde yapılan “Bitcoin’in Taht Oyunları” konulu konferansta konuşmasına, TC Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın bitcoin ile ilgili yakın zamanda yaptığı açıklamasına atıf yaparak başlayan Matonis, 7 ana başlıkla yaptığı kripto paralarla ilgili sunumunda özetle şunları kaydetti:

“SWIFT’in kurduğu tekelleşme kırılacak. Monoton dünya bitecek. Dolar ve avronun önemi azalacak. Para basmak için krallara ihtiyacımız yok. Artık kendi para birimimizi kullandığımızda çok büyük bir güç değişimi olacak. Bu insanlar ve hükümetler arasındaki güç değişimini de getirecek. Öyle bir dünyada yaşayalım ki merkez bankasının olmadığı bir dünyada hayatta kaldığınızı düşünün. 50 yıl sonra avro olmayacak, bitcoin olacak. Ademi merkeziyetçi para birimleri ABD hegemonyasını zayıflatacak. Muhtemelen artık rezerv bankacılık neredeyse imkansız olacak. Bitcoin’in yerine geçebilecek herhangi bir para yaratılamadı.

BANKALARDAN GÜVENLİ

Para bir yanılsama, bir illüzyon. Ama hepimiz buna iştirak etmişiz. Kripto paraların ekonomik büyüklüğü henüz 220 milyar dolar. Altının sahip olduğu değere ulaşması için daha çok yol var. Kripto paralar yakında dünyadaki altın rezervlerinin nakit değerini geçecek. Bitcoin ile sağlanan işlem, bankacılık sisteminden, merkez bankalarından, Visa ve MasterCard’dan bile daha güvenli ve hızlı. Bitcoin hem tasarruf hem kambiyo aracı. Eşyaların üzerindeki etiketler yakında bitcoin olacak. Arzının 20 milyon ile sınırlı olması nedeniyle de değeri artıyor. 4-5 milyonu zaten kaybedildi. İlerdeki belki süper bilgisayarlarla tespit edilebilecek. JP Morgan, Goldman Sachs gibi kurumlar bitcoin ticareti yapıyor

MALİ GÖZETİME KARŞI!

Kripto paralarla varlıklarınızı kendiniz kontrol etmiş oluyorsunuz. Nakitin ortadan kalkmasıyla özel hayatımız ortadan kalkıyordu. Ama bitcoin ile öyle değil. İstediğiniz gibi yedekleyebiliyorsunuz. Altını veya parayı yedekleyemezsiniz. Kimlik hırsızlarına karşı da korunuyorsunuz. Çünkü sistem çekme ile değil itme ile çalışıyor. Üçüncü taraf olmadığından sizi mali gözetime karşı da koruyor. Mesela Kıbrıs’ta mevduat vergisi diye bir uygulama var. Ama bitcoin sahibiyseniz bundan muafsınız... ”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.