Fransa'nın Batı Afrika'daki yeni stratejisi ne olacak?

Fransa'nın Batı Afrika'daki yeni stratejisi ne olacak?

Burkina Faso'nun ülkeden ayrılmasını talep etmesi sonrası Fransa, Fildişi Sahili'nde varlığını güçlendirmeye çalışacak.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fildişi Sahili'nin en büyük şehri Abidjan'a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Lecornu'nun Fildişi Sahili ziyareti, Paris yönetiminin Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'dan özel askeri kuvvetlerini çekmesi sonrasında geldi.

Burkina Faso'da 2022'de meydana gelen 2'inci darbe sonrası Fransa karşıtı bir politika benimsenmiş ve Paris yönetiminin askerlerini ülkeden çekmesi istenmişti.

Fransa Savunma Bakanı Lecornu pazartesi günkü yaptığı Abidjan ziyaretinde Burkina Faso hakkında açıklama yapmazken cihat yanlısı grupların yayılım gösterdiği Batı Afrika'nın güvenlik problemleriyle alakadar olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Fildişi Sahili'ne askeri desteği artırma sözü veren Lecornu, önemli bir ülke olması sebebiyle eğitim ve teçhizat olarak Batı Afrika ülkesi ile iş birliğini güçlendireceklerini söyledi.

Batı Afrika genelinde varlığı artan cihat yanlısı grupların Fildişi Sahili, Benin ve Togo'ya yani Gine Körfezi'ne yayılmasından endişe ediliyor. Bu sebeple Fransa ve Batılı ülkeler, çatışmaların ticaretin gelişmiş olduğu Gine Körfezi'ne sıçramaması için güvenlik tedbirleri alma arayışında.

Reuters'ın haberine göre, Lecornu ile Abidjan'ı ziyaret eden kimliği belirsiz Fransa Savunma Bakanlığı yetkilisi, Fildişi Sahili ordusunun oturmuş bir güç olması sebebiyle cihat yanlısı gruplara karşı bölgesel savaşta büyük bir oyuncu haline gelmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Fransız yetkili ayrıca, silahlı güçlerini güçlendiren yatırımları sebebiyle Benin'i övdü. Yetkili "Fildişi Sahili ve Benin terörizme karşı savaşma azmine sahip." dedi.

Fransa'nın Mali ve Burkina Faso'dan çekilmek durumunda kalmasıyla Batı Afrika'daki askeri varlığını şekillendirdiği biliniyor.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un mart ayı başlarında Sahraaltı Afrika'yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.