Gazze ateşkes müzakerelerinde kritik saatler

Gazze ateşkes müzakerelerinde kritik saatler

Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına ilişkin görüşmelerde nihai aşamaya ulaşıldığı bildiriliyor.

(Fotoğraf: Firas Ebu Şerh)

Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına ilişkin görüşmeler uzun süredir devam ediyor.

Son süreçte İsrail'in Mısır üzerinden Hamas'a ilettiği son ateşkes teklifi değerlendiriliyor.

Hamas'ın İsrail'in teklifine vereceği yanıt bekleniyor. Ateşkes görüşmelerinin mevcut aşaması, İsrail'in beklenen Refah saldırısı öncesindeki son girişim olarak görülüyor.

Diplomatik kaynakların aktardığı bilgilere göre Hamas'ın İsrail'in teklifine yanıtının olumsuz olması bekleniyor. Bu sebeple Mısır ve Katar'ın Hamas'tan İsrail teklifine vereceği yanıtı ertelemesini istediği kaydediliyor. Normal şartlarla Hamas'ın yanıtını hafta ortasında vermesi bekleniyordu. Ancak ara bulucular müzakerelerin tamamen çökmesine engel olmak için Hamas'tan yanıtını ertelemesini istedi.

Müzakerelerde Hamas İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini ve evlerinden çıkarılan Filistinlilerin geri dönüşüne izin verilmesini şart koşuyor. İsrail'in bu şartı kabul etmemesi ve Netzarim Koridoru'nda asker bulundurması anlaşmaya engel oluyor.

Hamas ayrıca olası bir anlaşmada Türkiye'nin de garantör olmasını istiyor.

Mısır, Katar ve ABD'nin müzakerelerin çökmesine engel olmak için yoğun bir diplomatik mesai harcadığı belirtiliyor. Bu kapsamda ara bulucular, Hamas ve İsrail'in masadan kalkmaması ve ortak şartlarda uzlaşması için girişimlerde bulunuyor.

Bölge kaynakları, Hamas'ın müzakerelerin devamı için Mısır'a yeni bir heyet göndereceğini ifade ediyor. Bu doğrultuda İsrail'in Refah saldırısının da ertelendiği belirtiliyor.

Taraflar arasında uzlaşının sağlanıp sağlanamayacağı belirsizliğini koruyor. Hamas'ın resmi yanıtını vermesi ve yanıtın olumsuz olması halinde müzakerelerin bu turunun tamamen çökeceği vurgulanıyor.

Ateşkesin sağlanamaması halinde İsrail'in Refah'a yönelik saldırısına kısa bir süre içerisinde başlayacağı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.