Haftada üç kez bir saat yürümek hafıza kaybına iyi geliyor

Haftada üç kez bir saat yürümek hafıza kaybına iyi geliyor

Egzersiz yapmanın ‘bunama’ sorunu yaşayanlarda beyin fonksiyonlarını ve düşünme kabiliyetini artırdığı ortaya kondu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, yeni bir araştırma, haftada birkaç kez yürüyüşe çıkmanın yaşa bağlı hafıza kaybı gibi tedavi imkanı güç sorunlar yaşayanların fiziksel sağlığını iyileştirdiğini ortaya koydu.

Araştırma, Alzheimer’dan sonra dünyada en çok görülen ikinci bunama türü olan vasküler bilişsel bozukluğa odaklandı. Bozukluğun nedeni, kan damarlarının hasar görmesi sonucu kanın beyne yeterince akamayacak duruma gelmesi.

Vasküler bilişsel bozukluk, en çok yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendiriliyor. Hastalığın ilk aşamalarının özelliklerinden biri de beynin fonksiyonlarındaki etkinliğin azalması.

Daha önce yapılan beyin taramalarında, vasküler bilişsel bozukluk teşhisi konan insanlarda, beynin hafıza, karar verme ve dikkatle bağlantılı kısımlarında sağlıklı insanlara göre daha fazla sinir hareketliliği görüldü. Bu, sağlıklı beyinlere oranla bu rahatsızlığı yaşayanlarının beyinlerini daha çok çalıştırmak zorunda kaldığını gösterdi.

Kan basıncını azaltmak, bu hastalığın semptomlarını da hafifletebiliyor. Egzersiz yapmak da aynı şekilde kan basıncı ile kalp ve damar sağlığını güçlendiriyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.