Gerilimin sürekli tırmandığı İsrail-Lübnan sınırında son durum nasıl?

Gerilimin sürekli tırmandığı İsrail-Lübnan sınırında son durum nasıl?

Lübnan'daki bir güvenlik kaynağı, İsrail'in Çarşamba günü sınırın diğer tarafındaki Şomera'dan yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Lübnan kasabası Ayta el-Şaab'a 10'dan fazla hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Lübnan Hizbullahı Çarşamba günü İsrail sınırındaki bir kasabaya onlarca roket fırlattığını açıklarken, Lübnan'daki kaynaklar da son günlerde tırmanan şiddet olaylarının ardından İsrail'in sınırın hemen ötesindeki bir Lübnan kasabasına yoğun hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.

İran destekli Hizbullah ile İsrail, geçtiğimiz Ekim ayında Gazze'de patlak veren savaştan bu yana yaklaşık yirmi yıldır en şiddetli çatışmalarını yaşarken, ağır silahlı taraflar arasında daha geniş çaplı ve yıkıcı bir çatışma riskine dair endişeler artıyor.

Hizbullah, sınırdaki Şomera kasabasına düzenlediği Katyuşa roket saldırısının, İsrail'in Lübnan köylerine düzenlediği ve önceki gün Hanin'de biri 11 yaşında bir kız çocuğu olmak üzere en az iki kişinin ölümüne neden olan saldırılara bir yanıt olduğunu söyledi.

Lübnan'daki bir güvenlik kaynağı, İsrail'in Çarşamba günü sınırın diğer tarafındaki Şomera'dan yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Lübnan kasabası Ayta el-Şaab'a 10'dan fazla hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Hizbullah Salı günü yaptığı açıklamada İsrail'in kıyı kenti Akka'nın kuzeyindeki İsrail askeri üslerine bir insansız hava aracı saldırısı düzenlediğini ve bunun Gazze savaşına paralel olarak alevlenen çatışmalarda şimdiye kadarki en derin saldırı olduğunu söyledi.

Son altı ay içinde Hizbullah tarafından açıklanan en komplike saldırılardan biri olduğu anlaşılan söz konusu saldırıda, İsrail hava savunmasını meşgul etmek üzere tasarlanmış insansız hava araçları kullanılırken, patlayıcı yüklü diğer insansız hava araçları da İsrail hedeflerine doğru havalandı.

İsrail ordusu 7 Nisan'da yaptığı açıklamada Hizbullah ile kuzey cephesi boyunca olası bir savaşa hazırlanmak için bir adımı daha tamamladığını duyurdu.

Son çatışmalar yıllardır yaşanan en şiddetli çatışmalar olmasına rağmen, şiddet büyük ölçüde İsrail-Lübnan sınırındaki ya da sınıra yakın bölgelerle sınırlı ve kontrollü şekilde seyrediyor ve İsrail zaman zaman Lübnan'ın doğusundaki Beka Vadisi'nin derinliklerine de saldırıyor.

İsrail saldırıları 7 Ekim'den bu yana Lübnan'da 250 kadar Hizbullah savaşçısının ölümüne yol açarken, komşu Suriye'deki İsrail saldırılarında da 30 kişi öldü. Bu rakam Hizbullah'ın 2006'da İsrail'le yaptığı savaştaki kayıplarını aşıyor.

Lübnan'da ise şimdiye kadar 70'den fazla sivil hayatını kaybetti.

İsrail'de ise aralarında asker ve sivillerin de bulunduğu 18 kişi öldü.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.