Bağdat yönetimi: Kerkük'te PKK varlığı savaş ilanı

Bağdat yönetimi: Kerkük'te PKK varlığı savaş ilanı

Bağdat ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında Kerkük nedeniyle yaşanan gerilim artıyor.

Bağdat’ın, Peşmerge güçlerine Kerkük’ü boşaltması için verdiği süre doldu; halk geceyi uykusuz geçirirken, İran sınırlarını kapattı, eller tetikte bekleyen Haşdi Şabi güçleri ile Peşmerge arasındaki mesafe 10 metreye kadar düştü.

Irak’ta merkezi güvenlik güçlerinin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge’ye Kerkük kent merkezindeki “havalimanı, askeri üsler ve petrol kuyularını” teslim etmesi için yerel saatle 01.00’e kadar tanıdığı mühlet sona ermesine rağmen IKBY’den geri adım gelmeyince tansiyon yükseldi.

Bağdat’ta ise Başbakan İbadi Milli Güvenlik Kurulu’nu (MGK) topladı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “Kerkük’te resmi güvenlik mekanizmasının dışında silahlı grupların bulunması konusunda uyarıyoruz. Kerkük’te hüküm süren partilerin (KYB  ve KDP) PKK’yı şehre getirmesine sessiz kalınamaz. Bu diğer Iraklılara (Kürtler  dışındaki halklara) ve nizami güvenlik güçlerine savaş ilanıdır” ifadelerine yer  verildi.

Iraklı Kürt yetkililer bu iddiaları reddederek, Kerkük'te PKK'nın olmadığını savundu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IBKY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver "Kerkük'te PKK güçleri bulunmamaktadır, sadece PKK sempatizanı olan bazı gönüllüler bulunmaktadır" açıklamasını yaptı.

Peşmergenin Kerkük'ten çekilmesi için verilen 48 saatlik süre, Pazar günü sabaha karşı doldu. Reuters'a konuşan İran destekli Haşdi Şabi'nin sözcüsü Ali el Hüseyni şu noktada yeni bir emrin verilmesini beklediklerini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.