Trump, Peşmerge'yi 'ortada bıraktı'

Trump, Peşmerge'yi 'ortada bıraktı'

ABD Başkanı Donald Trump, Kerkük’te Bağdat yönetimi ile IKBY arasındaki gerginlikte taraf tutmadıklarını söyledi.

Bağdat yönetiminin Kerkük şehrinde kilit noktaları Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmergeden almasının ardından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Irak’ta taraf tutmadığını söyledi. 

25 Eylül’de IKBY’nin Kerkük de dahil olmak üzere kontrol ettiği bölgelerde yaptığı bağımsızlık referandumundan yüzde 92 “evet” oyunun çıkmasının ardından Bağdat yönetimi ile IKBY arasındaki gerginlik, Bağdat yönetimine bağlı Şii güçlerin pazartesi günü Kerkük’te valilik binası, önemli askeri üsler ile bir petrol sahasını ele geçirmesiyle arttı. 

Bu gelişmelerden saatler sonra açıklama yapan Trump, ABD’nin bu çatışmada taraf tutmadığını, ancak tarafların çatışma içerisinde olmasından hoşlanmadığını ifade etti.  

Beyaz Saray’da gazetecilere pazartesi günü açıklama yapan Trump, “Bildiğiniz üzere Kürtlerle senelerce çok iyi bir ilişkimiz oldu. Irak tarafında da yer aldık. Her ne kadar en başında orada (Irak’ta) olmamamız gerekse de. Orada hiç olmamamız gerekirdi. Ama bu savaşta taraf tutmuyoruz” dedi.

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), dünkü yazılı açıklamasında, Kerkük'teki askeri gerilime ilişkin ilgili taraflara "gerginliği artıran adımlardan kaçınma" çağrısı yaparken, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olunduğu da kaydedilmişti.

Bugün de aynı konuyla ilgili olarak Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain, Bağdat yönetimine, Kerkük yakınlarındaki Peşmerge güçlerinin bulunduğu noktalara doğru ilerlemesini derhal durdurması çağrısında bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.