"İspanya halklarının 'kendi kaderini tayin hakkı' yoktur"

"İspanya halklarının 'kendi kaderini tayin hakkı' yoktur"

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya özerk bölgesindeki bağımsızlık referandumuna zemin hazırlayan yasayı geçersiz ilan etti.

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya yönetimin 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumunu yapabilmek için yerel parlamentodan 6 Eylül'de geçirdiği referandum yasasının geçersiz olduğuna hükmetti.

Kararın gerekçesi olarak Mahkeme'den yapılan yazılı açıklamada, "Kendi geleceğini tayin hakkı ‘İspanya halkları' için tanımlanmamıştır" ifadesi kullanıldı. Buna ek olarak İspanya'dan tek taraflı olarak ayrılmayı teşvik etmenin ya da bu yönde kanun çıkarmanın İspanyol anayasasında tanımlanmış haklar arasında olmadığı kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi daha önce ilgili kanunun yasallığını incelemek için kanununu askıya aldığını açıklamıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen Katalonya hükümeti 1 Ekim'de bağımsızlık referandumunu düzenlemişti.

Kararın ardından Katalan yönetimi adına bir açıklama yapan bölgesel hükümet sözcüsü Jordi Turull, "Devlet içindeki yürütme organının yargıyı kullanarak yasama organını bloke etmesi ile karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.