Siyasi liderleri ifşa eden gazeteci öldürüldü

Siyasi liderleri ifşa eden gazeteci öldürüldü

Siyasilerin yolsuzluklarını haberleştiren gazeteci Daphne Caruana Galizia dün Malta'da aracına konulan bomba ile öldürüldü.

Yaptığı yolsuzluk haberleri ile ada ülkesi Malta'da iş dünyası ve siyasileri kızdıran Maltalı blog yazarı ve gazateci Daphne Caruana Galizia'nın dün aracına konulan bomba ile öldürüldü. 

​Galizia'nın kendi gibi gazeteci olan oğlu Matthew Caruana Galizia da Facebook hesabından yaptığı açıklamada "Annem diğer güçlü gazeteciler gibi hukukun egemenliği ve onu ihlal etmeyi isteyenler arasında durduğu için katledildi" ifadelerini kullandı.

Malta Başbakanı Joseph Muscat, suikasti "barbarca” bir eylem ve ülkedeki "demokrasi ve ifade özgürlüğü için kara bir gün” olarak nitelendirdi.

Panama belgeleri nedir?

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) Panama'da kayıtlı bir hukuk firmasının 40 yılı aşkın süredir tuttuğu kayıtlara ve belgelere ulaştı. Kuruluş, kamuoyuna ifşa edilen belgeleri, vergi cennetlerine bugüne kadar indirilmiş en büyük darbe olarak görüyor.

Mossack Fonseca’dan sızdırılan milyonlarca belge başta Rusya lideri Putin olmak üzere pek çok siyasetçinin gölge ekonomi içindeki rollerine aydınlık getirdi. Off-shore hesaplarda servetlerini saklayan siyasi liderleri ifşa eden belgelere Panama Papers (Panama Belgeleri) adı verildi.

Dünyanın en güvenilik hukuk firmaları arasında gösterilen Panama Mossack Fonseca'nın 11 milyon belgesi kamuoyuna sızdırıldı. 

Sızdırılan belgelerde, Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın babası, Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi'nin oğlu Alaa Mubarak, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkanı Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, Gürcistan'ın eski Başbakanı Bidzina Ivanishvili, İzlanda Başbakanı Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, Irak'ın eski başbakanı Ayad Allawi, Katar'ın eski başbakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, Katar'ın eski Emiri Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Irak'ın eski başbakanı Ayad Allawi ve Suriye'den de Esed gibi isimler yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.