Afganistan'da 'kanlı cuma': En az 70 ölü

Afganistan'da 'kanlı cuma': En az 70 ölü

Afganistan'da iki farklı bölgede düzenlenen bombalı saldırılarda çok sayıda kişi öldü ve yaralındı.

Afganistan'da iki farklı bölgede düzenlenen bombalı saldırılarda çok sayıda kişi öldü ve yaralındı.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Afganistan'ın başkenti Kabil ve Gur ilinde düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda en az 70 kişi öldü onlarca kişi de yaralandı.

İlk saldırı başkent Kabil'de: En az 40 ölü

Başkent Kabil'in batısındaki Daşt-i Barçi bölgesinde bölgedeki "İmam Zaman" isimli Şii mabedine yönelik canlı bomba saldırısı düzenlendi. Mabedin dolu olduğu bir saatte yaşanan saldırıda İçişleri Bakanlığı Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, en az 40 kişi öldü 50'den fazla kişi de yaralandı.


Başkent Kabil'de düzenlenen saldırıdan

Saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi

IŞİD'e bağlı Amak Ajansı üzerinden olaydan birkaç saat sonra yapılan açıklamada saldırının sorumluluğu üstlenildi. Örgüte bağlı ajans tarafından yapılan açıklamada, saldırının Türkmen asıllı bir IŞİD'li bir canlı bomba tarafından gerçekleştirildiği ifade edilirken, saldırıda 70 kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi.

Hedef Hazaralar

Başkent Kabil'de düzenlenen canlı bomba saldırısının hedefinde Şii inancına sahip Hazaların olduğu belirtilirken, IŞİD'e bağlı ajans tarafından yapılan açıklamada da herhangi bir askeri hedeften bahsedilmiyor. Şii inancına sahip Hazaraların Afganistan nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 9'luk bir kısmını oluşturduğu biliniyor.

İkinci saldırı Gor ilinde: En az 30 ölü

Ülkede aynı gün içinde farklı zaman aralıklarında gerçekleşen diğer saldırıdaysa ülkenin orta kesimindeki Gor ilinde bir cami hedef alındı. Canlı bomba ile düzenlendiği düşünülen saldırıda en az 30 kişi öldü onlarca kişi de yaralandı.

Ölenler arasında bir komutan da var

Gor vilayetinde düzenlenen bombalı saldırıda bölgede Kabil hükümetine bağlı olarak görev yapan yerel güvenlik güçlerinin komutanının da öldüğü bildirildi. Bombalı saldırıda asıl hedefin yerel güvenlik güçlerinin komutanı olduğu düşünülüyor.

Saldırıyı üstlenen olmadı

Kabil'de bir Şii mabedine düzenlenen saldırının sorumluluğu IŞİD tarafından üstlenirken, Gor ilindeki bir camiye düzenlenen saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.