Katalonya'da ipler geriliyor

Katalonya'da ipler geriliyor

İspanya Başbakanı Rajoy, ''Amaç özerkliği askıya almak değil, yasaları çiğneyenleri görevden almak'' dedi.

Katalonya yerel yönetimi, İspanya hükümetinin bağımsızlık girişimlerine karşı hazırladığı eylem planını saldırı olarak niteledi ve kabul etmediklerini duyurdu.

Söz konusu önlemler Katalonya hükümetinin feshedilmesini ve en fazla 6 ay içerisinde erken yerel seçime gidilmesini içeriyor.

Euronews'in haberine göre, yerel televizyondaki ulusa sesleniş konuşmasında tepkisini dile getiren Katalan lider Carles Puigdemont, bu önlemlerin yasa dışı olduğunu savundu.

Puigdemont, “Katalan kurumlar ve Katalan halkı bu saldırıyı kabul edemez. İspanya hükümetinin aşağılayıcı bir şekilde, yönetimden medyaya, Katalanların tüm hayatını koruma altına alma girişimi demokratik değerlerle bağdaşmıyor.” diye konuştu.

Yerelle merkez arasındaki kriz, anayasa mahkemesinin yasa dışı ilan etmesine rağmen Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumuyla başlamıştı.

Katalonya’ya karşı tutumuyla ilgili ana muhalefetin de desteğini alan Başbakan Mariano Rajoy önlemlerin özerkliğe değil, özerklik hakkını suistimal edenlere karşı alındığını vurguladı.

Rajoy, “Katalonya’nın özerkliği ve yerel yönetimi askıya alınmayacak. Yerel hükümeti anayasa sınırlarının dışına taşıyan ve kanuna aykırı davrananlar gidecek. Özerklik sona ermeyecek. Yasal düzene geri dönülmesi ve sadece bağımsızlık yanlılarının değil, tüm Katalanların birlik ve beraberliği için yeniden düzenlenecek.” dedi.

Madrid’in yol haritası bağımsızlık yanlıları tarafından protesto edildi. Rajoy’un önlemleri açıkladığı cumartesi günü, Barselona’da düzenlenen eyleme binlerce kişi katıldı. Protestocular geçtiğimiz pazartesi günü İspanya Ulusal Mahkemesi’nin kararıyla gözaltına alınan bağımsızlık yanlısı iki sivil örgütün lideri Jordi Cuixart ve Jordi Sanchez’in bırakılmalarını da talep etti.

İspanya hükümetinin aldığı 155. maddeyle bağlantılı kararının yürürlüğe girmesi için Senato’nun onayı gerekiyor. Oylamanın 27 Ekim Cuma günü yapılması bekleniyor. Bu süre zarfında Katalonya bağımsızlık ilan ederse, Başsavcılık, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont hakkında “devlete karşı ayaklanma” suçundan dava açacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.