Barcelona'da ayrılıkçılar sokaklara döküldü

Barcelona'da ayrılıkçılar sokaklara döküldü

Protestocular, Madrid yönetiminin Katalonya'nın özerkliğine son verme ve bölgede 6 ay içinde seçime gidilmesini sağlama kararları nedeniyle öfkeli.

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti Barselona’da onbinlerce bağımsızlık yanlısı gösterici 1 ekimde yapılan referandumun ardından Madrid hükümetinin bölgenin bağımsızlığını engelleme girişimlerini protesto etti.

Katalonya'da bağımsızlık yanlıları, bağımsızlık yanlısı Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart'ın 'devlete başkaldırmak' suçundan tutuklanmasını ve İspanya hükümetinin 155. maddeyi uygulama kararı almasını protesto etmek üzere Barcelona'da sokağa çıktı.

Katalonya bayrakları ile özgürlük ve dayanışma çağrıları içeren dövizler taşıyan göstericilere Katalonya Bölgesel Hükümeti başkanı Carles Puigdemont da katıldı.

Bağımsızlık yanlısı Katalonlardan bazıları da evlerinin balkonları ve pencerelerinden tencere tavalarıyla ses çıkarark eyleme destek verdi.

Euronews’in konuştuğu protestocular Madrid yönetimine özellikle acil toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıkladığı Anayasa’nın 155. maddesini işleterek Katalonya’nın özerkliğine son verme ve bölgede 6 ay içinde seçime gidilmesini sağlama kararları nedeniyle öfkeli.

Öte yandan, Katalonya'da iktidarda olan Junts pel Si (Evet için Birlik) ve ona dışarından destek veren Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisinden milletvekilleri, sosyal medyadan yayınladıkları mesajlarda, İspanya hükümetine sert eleştiriler yöneltti. İspanya'da 23 Şubat 1981 tarihinde başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişimi ile merkezi hükümetin bugün aldığı kararın aynı seviyede olduğunu savunan ayrılıkçı Katalan milletvekilleri, kararla ilgili olarak, 'Bu yüzyılda Katalonya'ya karşı yapılmış en kötü saldırı' ve 'demokrasiye darbe' yorumlarında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.