"Franco döneminden bu yana en büyük saldırı"

"Franco döneminden bu yana en büyük saldırı"

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, Madrid yönetiminin Katalan yerel hükümetini görevden alma kararını sert sözlerle eleştirdi.

İspanya hükümetinin Katalonya'daki bağımsızlık referandumu sonrası yaşanan belirsizlikler üzerine olağanüstü toplanarak Puigdemont yönetimini görevden alıp, özerk bölgede altı ay içinde seçim düzenleme yönünde adım atacağını açıklaması sonrası Katalan liderin tepkisi sert oldu.

Madrid yöentiminin özerkliğin iptali kararına ilişkin Katalonya Lideri Carles Puigdemont"İspanyol hükümetinin 155. maddeyi uygulama kararı, diktatör Franco'nun Katalonya yönetimini feshetmesinden bu yana Katalonya kurumlarına karşı yapılan en kötü saldırıdır." dedi.

Puigdemont, "İspanya hükümeti...Francisco Franco'nun askeri diktatörlüğünden bu yana Katalonya'daki kurum ve kişilere karşı en kötü saldırıyı başlatmıştır" dedi. Franco İspanya'yı 1939'dan 1975'teki ölümüne dek demir yumrukla yönetmiş, bir dizi baskıcı önlemin yanında Katalonya'nın yetkilerini almış ve Katalanca'yı yasaklamıştı.

Ancak Puigdemont'un konuşmasında "bağımsızlık" kelimesini tek bir kez bile kullanmaması dikkat çekti.

İspanya Anayasa Mahkemesi'nin yasa dışı olarak tanımladığı bağımsızlık referandumu 1 Ekim'de yapılmıştı. Katalan yönetiminin Madrid hükümetince yapılan uyarılara rağmen düzenlediği bağımsızlık referandumundan, yüzde 43 katılım oranıyla yüzde 90 "evet" oyu çıkmıştı.

Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell de aynı kanala verdiği demeçte, "Geri tek bir adım bile atmayacağız. Çünkü Katalanların demokratik olarak seçtiği meşru temsilcileriz." dedi.

Takip eden günlerde Puigdemont, referandum sonuçlarına göre Katalanların bağımsızlığa hak kazandıklarını söylemiş ama Madrid'le diyalog kurmak adına İspanya'dan ayrıldıklarını ilan etmemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.