HTŞ: İkinci TSK konvoyu da Suriye'ye giriş yaptı

HTŞ: İkinci TSK konvoyu da Suriye'ye giriş yaptı

İba Ajansı, 80 Türk askerinin belirlenen noktalarda PKK/YPG'ye karşı nöbet tutmak için Suriye'ye giriş yaptığını duyurdu.

Suriyeli muhaliflerin ana gövdesini oluşturan Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ), Rusya ve İran garantörlüğünde yürütülen Astana müzakereleri kapsamında Idlib'e yapılacak bir müdahaleye karşı koyacağını duyurmuştu.

Ancak Türkiye'nin PKK/YPG'ya karşı cephe hatlarında konuşlanma talebi ve Astana'da varılan anlaşma kapsamında Suriye'ye giriş yapmayacağı yönündeki tahattütlerinin ardından taraflar masaya oturdu.

80 askerlik konvoy dün gece belirlenen cephe hattına doğru yola çıktı:


Varılan anlaşma sonucunda TSK unsurlarının Daret el İzze bölgesinde PKK/YPG'ye karşı belirlenen bölgelere konuşlanmasının önü açıldı. TSK konvoyları bulunacakları mevziye ilerlerken, anlaşmanın sabote edilmesi ve olası bir provokasyon riski nedeniyle konvoya HTŞ eşlik etmişti.

Türk askerlerinin bölgeye girmesine izin vermesi nedeniyle HTŞ'ye yöneltilen eleştirilere cevap veren Nazzal şu ifadeleri kullanmıştı: 

"Türkiye'nin bölgeye girişine izin vermesi nedeniyle Heyet'i [Tahriru'ş Şam] eleştirenlerin gözden kaçırdıkları bir şey var. Bizim şuanda yaptığımız, Astana ve Cenevre toplantılarında alınan kararlara karşı bir tepki ve ortaya çıkan durumdaki zararı en aza indirmek için çalışmaktır. Bu durum, bazılarının iddia ettiği gibi bu anlaşmaları kabul ettiğimiz veya onları uygulanmasına izin verdiğimiz anlamına gelmemektedir." 

TSK'ya ait ikinci konvoy da dün itibariyle Suriye'ye giriş yaptı. 

HTŞ'ye bağlı İba Ajansı gelişmeleri şu şekilde duyurdu:

"80 Türk askeri Keferlusin köyünden Suriye topraklarına araçları ile giriş yaptı.

Haleb kırsalında bulunan Heyet Tahriruş Şam’a bağlı askeri sorumlu “Huzeyfe Et-Tahir” şu açıklamalarda bulundu: “Konvoy batı Haleb kırsalına bağlı Gal’a Sem’an bölgesinde PKK/YPG mevzilerine yönelik nöbet noktalarının ikincisini teslim almak için Suriye topraklarına giriş yaptı.”

Ayrıca askeri sorumlu şunları ekledi: “Türk konvoyu beraberlerinde askerlere ait ferdi silah, “Doşka” türünden makinalı tüfekler, askerlere hizmet amaçlı bazı malzemeler ve nöbet noktasını hazırlamak için kullanılan arçlar ile giriş yaptılar.”

Hatırlatmak gerekir ki geçen hafta 100 Türk askeri özgürleştirilmiş bölgelere giriş yapmışlardı. Sebebi ise batı Haleb kırsalına bağlı Salve köyünde kendileri için tayin edilen PKK/YPG’ye karşı ilk nöbet noktasını telsim alma amaçlı idi. Böylece TSK’ya ait PKK/YPG’ye karşı iki nöbet noktası bulunmakta."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.