Hollywood filmleri hayvanlara iyilik mi kötülük mü yapıyor?

Hollywood filmleri hayvanlara iyilik mi kötülük mü yapıyor?

Jaws’tan bu yana büyük beyaz köpekbalıkları kana susamış canavarlar olarak biliniyor. Kayıp Balık Nemo'dan sonra ise akvaryum balıklarına ilgi arttı.

Hollywood filmlerinin hayvan türleri üzerindeki etkisi tartışmalar konu oluyor.

Bambi'nin annesi öldüğünde

Disney’in 1942 yapımı ünlü çizgi filminde Bambi adındaki minik ceylan, annesi bir avcı tarafından vurularak öldürülünce öksüz kalıyor. Filmin gösterimlerinde birçok ebevyn bu sahnenin ardından ağlayan çocuklarıyla birlikte sinema salonunu terk etmişti. Birçok araştırmacıya avcıların kötü karakter olduğu film, kamuoyundaki ''avcı'' algısını derinden etkiledi.

Haksız imaj

1975'te vizyona giren 'Jaws', köpekbalıklarının kana susamış, kindar hayvanlar olarak tanınmasına neden oldu. Ancak bu imajın tam olarak gerçeği yansıttığı söylenemez. Köpekbalıkları nadiren insanlara saldırır, hatta derin sularda onlardan çok daha tehlikeli olan hayvanlar da var. Uzmanlar köpekbalıklarının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmasında 'Jaws'ın da rol oynadığı görüşünde.

Katil Balina'dan Özgür Willy'e

1977 yapımı "Orca: Katil Balina", erkek bir balinanın hamile olan partnerini öldüren bir kaptandan intikam almasını konu ediyor. Bu filmden 16 yıl sonra ise işler tersine dönüyor. "Özgür Willy" filminde balinalar bir anda kötü karakter olmaktan çıkıyor. Hatta filmin gişe başarısının ardından bazı dernekler eğlence parklarında tutulan balinaları özgürlüğüne kavuşturmak için kampanyalar başlattı

Nemo’nun özgürlük mücadelesi

2003 yapımı "Kayıp Balık Nemo’"nun kahramanı bir palyaço balığı. Filmdeki kahramanımız Nemo, yakalanıyor ve bir akvaryumda alıkonuluyor. Böylece Nemo’nun özgürlük mücadelesi başlıyor. Ancak birçok izleyicinin Nemo karakterini oldukça sempatik bulması palyaço balıklarının pek de yararına olmadı. Filmin vermek istediği mesajın aksine akvaryum balıklarına ilgi giderek yükseldi.

Balıkların peşinde

2006’da vizyona giren 'Neşeli Ayaklar' okyanuslardaki aşırı avlanma sorununa dikkat çekiyor. Kahramanımız penguen Mumble, sularda neden giderek daha az balık olduğunu soruyor. Bir başka penguenin ise yüzerken boynuna dolanan plastik halkalarla yaşamak zorunda kalmasına tanık oluyoruz. Ancak film mutlu sonla bitiyor: Dünyanın tüm hükümetleri okyanuslardaki aşırı avlanmayı yasaklıyor.

Kuşlara özgürlük

2011 yapımı animasyon filmi "Rio" türlerin korunması konusunda güçlü mesajlar veriyor. Dünyada türünün son iki örneği olarak kalan "Spix’s Macaw" adlı iki papağan neslinin devamını garanti altına almak için onları kaçırmaya çalışan çetelere karşı mücedele veriyor.

Orman Çocuğu’nın özel misafiri

2016’da yeniden çekilen "Orman Çocuğu", orijinal versiyonunda olmayan çok özel bir misafiri de konuk etti: bir pangolini. Los Angeles hayvanat bahçesi çalışanları, nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan pangolinlere dikkat çekmek için bu karakterin filme dahil edilmesini önerdi. Basın gerçekten de filmin gösterime girdiği andan bu yana bu konunun üzerine daha çok eğilmeye başladı.


Kaynak: DW Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.