Türkmen Cephesi Başkanı Salihi: Kerkük Valisi Türkmen olsun

Türkmen Cephesi Başkanı Salihi: Kerkük Valisi Türkmen olsun

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Salihi, ''Kerkük'te de valinin Türkmen olmasını istiyoruz. Kerkük Türkmen şehridir ve bunu kimse tartışamaz." dedi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC), Bağdat yönetiminin Kerkük'e askeri vali atamak istemesine karşın, kent valisinin Türkmen olmasını istiyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük'te güvenliğin merkezi yönetim tarafından henüz sağlanmaya başladığını söyleyerek, İçişleri Bakanı Kasım Araci'nin dün kenti ziyareti sırasında buradaki güvenlik mekanizmasında Türkmen, Arap ve Kürtlerin eşit görev dağılımının yapılması kararı aldığını belirtti.

Kürt partilerin kentteki ihlallerinin ortadan kaldırılması zamanının geldiğine işaret eden Salihi, "Kerkük Valisi neden Türkmen olmasın? Irak'ın orta ve güney kentlerindeki valiler Arap, kuzeydeki üç kentin valisi Kürt. Kerkük'te de valinin Türkmen olmasını istiyoruz. Vali Türkmen olunca kentin Türkmenleştirileceği endişesi içinde olanlar vardır. Ancak Kerkük'ün bir Türkmen kenti olduğu gerçeği ortaya çıktı." dedi.

'İbadi, askeri vali atamak istiyor'

"Başbakan Haydar el-İbadi, Kerkük'e askeri vali atamak, yanında Türkmen, Arap ve Kürt yardımcısının olmasını istiyor." diyen Salihi, "Tüm alternatifleri değerlendireceğiz. Kerkük'te bileşenler arasında eşitlik ve adaleti sağlayacak yönetim model olsun istiyoruz. Bunu da bir Türkmen vali gerçekleştirebilir. Bağdat askeri gücü Kerkük'e getirdiyse herkesi dinlemek zorundadır. Kerkük'te mezhepçi politikalar sonuç getirmez. Kerkük bir Türkmen şehridir ve bunu kimse tartışamaz." ifadesini kullandı.

'Eski Vali tutuklansın'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) iç savaş çıkaracak adımlardan uzak durması için uyarı yapan Türkmen lider, Kerkük'te Türkmenlere yönelik suikast ve insan kaçırma girişimlerinden endişe duyduklarını anlattı.

Salihi, Kerkük'te PKK karargahlarından yoğun patlayıcı maddeler ve önemli belgelerin ortaya çıktığı ve bunların Bağdat hükümetinin elinde bulunduğunu ifade ederek, bu hukuksuzluğa eski Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in yardımcı olduğunu ifade ederek, Kerim'in tutuklanıp yargılanmasını istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.