Taliban'ın eski büyükelçisi: Afganistan'ın yüzde 60'ı bizim kontrolümüzde

Taliban'ın eski büyükelçisi: Afganistan'ın yüzde 60'ı bizim kontrolümüzde

Afganistan'daki Taliban iktidarı döneminde büyükelçilik görevinde bulunan Molla Abdüsselam Zaif ülkedeki son durumu değerlendirdi.

Taliban'ın Afganistan'da iktidarda olduğu 1996 ve 2001 yılları arasında Pakistan büyükelçiliği görevinde bulunan Molla Abdüsselam Zaif, ülkedeki savaşın gidişatını değerlendirdi.

On The Ground News'ten Bilal Abdulkerim'e röportaj veren Zaif, Afganistan'ın yüzde 60'ının Taliban kontrolünde olduğunu bildirerek "Amerikalılar hiçbir zaman Afganistan'ı kontrol edemez" dedi.

ABD'nin 16 yıldan bu yana devam eden işgal boyunca başarılı olamadığının altını çizen eski büyükelçi, Taliban'ın halk desteğini arkasına almayı başardığını ifade etti.

'ABD başarılı olamadı'

Afganistan'daki saldırıları son dönemde ciddi anlamda artış gösterdiğini bildiren Molla Abdüsselam Zaif, ABD güçlerinin işgalin başından bu yana ülkede başarılı olamadığını söyledi.

Zaif, "Amerikalılar, başarısızlıklarına rağmen Afganistan'da sivillerin de hedef alındığı bu kanlı stratejiye halen devam ediyorlar" dedi.

Taliban'ın eski Pakistan büyükelçisi sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerikalılar savaşı kaybettiklerini açıklamadılar, biz de tam anlamıyla yenildiklerini söyleyemeyiz ancak başarılı olamadılar. Afgan halkı, Trump yönetiminin bu kanlı stratejiyi değiştireceğini ve ülkedeki askerlerini çekeceği konusunda umudunu koruyordu ancak malesef inatçı bir başkan [Donal Trump] iktidara geldi ve başarısız olan bu kanlı stratejiyi sürdürmek istiyor."

Ülkenin yüzde 60'ı Taliban kontrolünde

ABD'nin Afganistan stratejisine yönelik eleştirilerini sürdüren Zaif, Taliban'ın her geçen gün ülkede etkinliğini artırmasının ABD'nin savaşı kaybettiğinin kanıtı olduğunu savundu.

Birleşmiş Milletler raporunu işaret eden eski diplomat, ülkenin yüzde 60'ının Taliban kontrolünde olduğuna dikkat çekti. Molla Abdüsselam, "Onlar sivilleri öldürebilirler ama ülkeye barış getiremezler" dedi.

Taliban'ın IŞİD'den farkı

Afganistan'daki IŞİD varlığının oldukça küçük olduğunu bildiren Zaif, örgütün Pakistan sınırındaki birkaç bölgede etkinlik gösterdiğini bildirdi. Molla Zaif, "IŞİD, Afganistan'da Taliban'ın yerini almak istiyor. Bu kişilerin istihbarat örgütleriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum." dedi. 

Taliban'ın sadece hükümet binaları, yabancı güçler ve askeri hedeflere saldırı düzenlediğine dikkat çeken eski büyükelçi IŞİD'in ise sivillere ve dini mekanlara saldırdığına dikkat çekti.

"Şii camilerine yönelik saldırılarla Suriye ve Irak'ta olduğu gibi ülkemizde de bir din savaşı başlatmak istiyorlar. Ancak Taliban içindekiler de diğer Afganlar da bunun farkında. Bunun başka bir amacı da bu savaşı dünyaya iki taraf arasındaki bir iç çatışmaymış, dini savaşmış gibi göstermek. Bu savaşın işgalcilere karşı yürütüldüğünü gizlemeye çalışıyorlar"

Taliban işgale karşı savaşıyor

Molla Abdüsselam Zaif, "IŞİD, savaşçılar ile siviller arasında herhangi bir ayrım yapmazken Taliban bu iki grubu birbirinden ayırır, sadece askeri hedeflere saldırır. IŞİD ve Taliban arasındaki temel fark bu" şeklinde konuştu.

Taliban'ın sivilleri veya savaşa dahil olmayan diğer Afganları hedef almadığını bildirilirken sadece 'işgalcilere karşı savaştığı' ifade edildi. Zaif, "Taliban liderliği sivillere yönelik saldırıları her zaman kınamıştır, bu konuda hassasiyet gösterir" dedi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.