ABD Arakanlı direnişçileri kınadı

ABD Arakanlı direnişçileri kınadı

Amerika, Myanmar’a Müslüman azınlığa yönelik askeri baskıyı sonlandırması çağrısı yaparken Arakanlı direnişçileri kınadı.

Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’la telefonda görüşen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bölgede devam eden insani kriz ve zulümden duyduğu kaygıyı dile getirirken Arakanlı direnişçileri kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada, Tillerson’ın Myanmar askeri kuvvetlerinden hükümetin ülkede şiddeti sona erdirme girişimlerine destek vermesini istediğini aktardı. Tillerson Bangladeş’e sığınan Arakanlılar’ın bu ülkeyle 1992 yılında yapılan ortak anlaşma kapsamında güvenli biçimde evlerine geri dönmelerinin sağlanmasını da istedi.

Tillerson açıklamasında, 25 Ağustos’ta Arakanlı direnişçilerin eyaletteki güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını da kınadı.

Güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanlar’a yönelik uyguladığı şiddet, BM tarafından “etnik temizlik” olarak nitelendirilmişti.

Yerlerinden olan Arakanlılar, Myanmar askerlerinin köylerini yaktığını, çok sayıda kişiyi öldürdüğünü, kadınlara tecavüz ettiğini ve evleri yağmaladığını anlatıyor. Bazı iddialara göre ordu, Arakanlılar’ın geri dönmelerini önlemek için eyaletin bazı bölgelerine mayın döşüyor.

Arakanlı Müslümanlar, Budist ağırlıklı Myanmar’da en temel insan haklarından bile yoksun olduklarını söylüyorlar.

Kaynak: Amerikanın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.