Filipinler Devlet Başkanı: ABD, Ortadoğu'ya Terör İthal Ediyor

Filipinler Devlet Başkanı: ABD, Ortadoğu'ya Terör İthal Ediyor

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan şiddet olaylarından ABD'yi sorumlu tuttu.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan şiddet olaylarından ABD'yi sorumlu tuttu. Eurasiadiary'de yer alan habere göre, Duterte, Davao kentinde katıldığı Ramazan Bayramı kutlamalarında yaptığı konuşmada, "Ortadoğu, ABD'ye terör ihraç etmiyor; ABD, Ortadoğu'ya terör ithal ediyor." dedi.

Haberde, Duterte'nin, "Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin bir diktatördü, bununla birlikte ülkede kontrolü sağlamıştı. ABD, İngiltere'nin desteğiyle Irak'ı işgal etti ve Saddam'ı öldürdü. Irak'a şimdi bir bakın. Libya'da neler olduğuna bakın. Suriye'de neler olduğuna bakın." sözlerine yer verildi.

Irak işgalinin, petrol zengini bir ülkeyi kanlı çatışmaların içine ittiğini ifade eden Duterte, Irak halkının "boş vaatler için köşeye sıkıştırıldığını" söyledi.

ABD'NİN ÇİN'E KARŞI EN BÜYÜK MÜTTEFİKİ

ABD-Filipinler özeliikle Güney Çin Denizi'nde yaşayanan gerginliklerde ortak politikalar izliyor. Çin ile sınır sorunu yaşayan Filipinler ordusuna ait üslerin ise halihazırda Amerikan hava kuvvetlerince kullanılıyor. Ülkenin en stratejik noktası olarak nitelendirilen Guam Adası'nda 3 bine yakın Amerikan askeri bulunuyor.

Ülkedeki Amerikan üsleri 1992 yılında kapatılmıştı. Ancak Birleşik Devletler, Başkan Obama'nın son ziyareti sırasında Filipinli yetkilileri üslerin yeniden açılması konusunda ikna etmeyi başarmıştı. Filipinler Savunma Bakanlığı, 1992 yılında ticari bir limana dönüştürülen subik koyunu Amerikan savaş gemilerine açacaklarını duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.