Güney Sudan'da Ölü Sayısı 272'ye Çıktı

Güney Sudan'da Ölü Sayısı 272'ye Çıktı

Cuma akşamı başkentte yaşanan ve 272 kişinin öldüğü çatışmalar ülkede huzurun tam olarak sağlanamadığını gösteriyor.

Güney Sudan'ın başkenti Juba'da Devlet Başkanı Salva Kiir'in konutunun dışında cuma akşamı uzun süren silahlı çatışmalar yaşandı.

Çatışma sırasında Kiir'in, Devlet Başkan Yardımcısı ve eski asi lider Riek Machar ile görüşme yaptığı kaydedildi.

Güney Sudan'ın başkentinde görevli bir doktor, cuma akşamı kentte yaşanan silahlı çatışmalar sonrası askerlerin hastaneye çok sayıda ceset getirdiğini kaydetti.

Salva Kiir

Salva Kiir

Doktor, askerlerin incelemeye izin vermediğini ancak Juba Teaching Hastanesi'nin morgunun tamamen dolduğunu söyledi.

Ordu sözcüsü ise yaptığı açıklamada 33'ü sivil 272 kişinin öldüğünü, ölü sayısının daha da artmasından endişe ettiklerini kaydetti.

Güney Sudan'da görevli BM misyonu yetkilileri, cuma gece geç saatlerde kentte kontrolün yeniden sağlandığını bildirdi.

Bağımsızlığın beşinci yılı

Tam beş yıldır bağımsız bir ülke olan Güney Sudan, 9 Temmuz 2011 tarihinde dünyanın en genç ülkesi olarak tarih sayfasındaki yerini almıştı.

DW'nin haberine göre; BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Juba'daki çatışmaları ''alarm verici'' olarak nitelendirdi. Ban, yaptığı açıklamada, bağımsızlığın beşinci yıldönümünden tam bir gün önce yaşanan çatışmaların insanlara yönelik yeni bir ihanet olduğunu söyledi.

Hükümet birlikleri ile eski asiler (SPLA-IO) arasındaki çatışmaların, iki tarafın da barış sürecini ciddi olarak değerlendirmediklerinin bir göstergesi olduğu belirtiliyor.

Nisan ayında Juba'da bir birlik hükümeti kurulmuştu. Yaşanan iç savaş nedeniyle on binlerce kişi hayatını kaybetmiş, 2,5 milyon kişi de evini terk etmek zorunda kalmıştı

.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.