"ABD’nin Türkiye’de 50 nükleer silahı var"

"ABD’nin Türkiye’de 50 nükleer silahı var"

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın ‘Nükleer Silahlara İlişkin Veriler’ başlıklı raporuna göre ABD’nin Türkiye’de 50 nükleer silahı var.

ABD Kongresi de İncirlik’te 50 adet B61 modeli termonükleer silah bulunduğunu açıklanmıştı.

TBMM’nin raporunda, Temmuz 2017 itibarıyla 14 ülkede 107 sahada 15 bin civarında nükleer silah olduğu tahmin edildiği kaydedildi.

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre raporda, ABD’nin Türkiye’nin de aralarında yer aldığı beş NATO ülkesinde 150 nükleer silahının bulunduğu belirtildi.

Buna göre dünya genelindeki 15 bin nükleer silahın yaklaşık 9 bin 400’ü askeri kullanım için cephaneliklerde bulunurken, geriye kalanlar yok edilmek üzere atıl beklemekte.

Cephaneliklerdeki silahların yaklaşık 4 bin 150’si her an kullanılabilecek durumda. Bunların bin 800’ü kısa sürede kullanıma hazır hale getirilebilecek yüksek alarm düzeyinde.

Dünya nükleer silah stokunun yüzde 93’ü Rusya ve ABD’nin elinde bulunuyor. Bunlara ek olarak yedi ülkenin daha nükleer silahı bulunuyor. Bu ülkeler Britanya, Fransa, Çin, İsrail, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore.

Türkiye’de nükleer silah olduğu bilgisi de TBMM’nin hazırladığı raporda kayda geçirildi.


Türkiye’de bulunan ABD’ye ait B61’lerin Hiroşimaya atılanlardan 21 kat daha etkili olduğu belirtiliyor.

“Nükleer silah sahibi olmayan beş NATO üyesi ülkede ise, Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye’nin 6 hava üssünde yaklaşık 150 ABD nükleer silahı bulunmaktadır” denen raporda, nükleer silah bulunan dokuz ülkeden beşinin ‘Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’ çerçevesinde, ‘nükleer silah sahibi ülke’ statüsünde bulunduğu, Hindistan, Pakistan ve İsrail’in bu anlaşmaya taraf olmadan nükleer silaha sahip olduğu ifade edildi.

Rapordaki verilere göre Rusya’nın 7 bin ABD’nin 6 bin 800, Fransa’nın 300, Çin’in 260, İngiltere’nin 215, Pakistan’ın 130, Hindistan’ın 120, İsrail’in 80 ve Kuzey Kore’nin 10 nükleer silahı bulunuyor.

ABD’nin Soğuk Savaş döneminde yerleştirdiği silahların bir bölümü halen Türkiye’de bulunuyor. Söz konusu nükleer silahlar, Washington ile Ankara arasında 1950’lerin sonlarında düzenlenen müzakereler sonucunda, 1960’ların başında yerleştirilmişti.

Bu silahlardan B61 tipi bombalar, halen Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde bulunuyor. NATO tarafından da baz alınan Amerikan Bilim Adamları Federasyonu’nun verilerine göre de Türkiye’deki B61 sayısının 50 olduğu tahmin ediliyor.

Uzun süre ‘Var’ ya da ‘Yok’ denmemişti

1954’te kurulan İncirlik Üssü’nde nükleer silah bulunduğuna ilişkin çeşitli kurumlar, uzmanlar ve yayınlarda bazı bilgiler yer alıyordu ancak ABD de Türkiye’de nükleer silahların İncirlik’te bulunup bulunmadığına dair bir açıklama yapmamıştı.

2010’da yayımlanan Wikileaks belgelerinde İncirlik’te nükleer silah bulunduğuna dair kayda değer belgeler yer almış, Hiroşimaya atılanların 21 katı etkili B-61 nükleer bomba bulunduğu belirtilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.